Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Topdarters Mieke de Boer en Jelle Klaasen ondergaan eerste oogmeting

Wereldrecordpoging oogmeten Specsavers groot succes

Huizen, vrijdag 15 mei 2009 - Specsavers heeft op vrijdag 15 mei een wereldrecordpoging oogmeten verricht. Voor de recordpoging werden binnen één uur meer dan 500 professionele oogmetingen verricht. Met dit initiatief vraagt Specsavers aandacht voor het belang van goede oogzorg door gediplomeerde opticiens. Een actueel onderwerp aangezien recent duidelijk werd dat 3 op de 10 Nederlanders met een bril het idee hebben dat hun ogen wel eens verkeerd zijn gemeten. En 86 procent het (heel erg) verontrustend vindt dat men zich in Nederland opticien kan noemen zonder erkend diploma. Aan de recordpoging deden ruim bijna opticiens en optometristen van Specsavers mee. Zij maken daarmee kans op een vermelding in het Guinness Book of Records. Het startsein werd gegeven door topdarters Mieke de Boer en Jelle Klaasen - die als geen ander weten hoe belangrijk haarscherp zicht is. Zij kregen als eersten een oogmeting.

De wereldrecordpoging viel samen met de presentatie van een groot onderzoek door TNS NIPO in opdracht van Specsavers naar de kwaliteit van oogmetingen in Nederland. Hieruit blijkt dat 3 op de 10 Nederlandse bril- en lenzendragers wel eens het gevoel hebben dat hun nieuwe bril of lenzen verkeerd zijn aangemeten. Van deze groep heeft 71 procent daarna een nieuwe oogmeting laten uitvoeren bij dezelfde opticien of bij een andere opticien. Verrassend genoeg kwam bij bijna tweederde (65 procent) van de mensen die een nieuwe oogmeting hebben laten doen andere resultaten uit de nieuwe oogmeting.

Roep om kwaliteitsbewaking
Voor Specsavers zijn professionaliteit en kwaliteitsbewaking van het grootste belang. Kwalitatief hoogwaardige oogzorg wordt bij Specsavers dan ook uitsluitend geleverd door volledig MBO-gediplomeerde opticiens of HBO-opgeleide optometristen. "In tegenstelling tot in andere Europese landen mag in Nederland iedereen zich nog steeds opticien noemen. Dit vindt Specsavers een zorgelijke situatie, zeker gezien het feit dat acht op de tien consumenten voor een eerste oogmeting een opticien raadplegen", vertelt woordvoerder Reidar Bakker van Specsavers. "Ook de consument is hier volgens recent onderzoek niet van gediend. 86 procent van de brildragende Nederlanders vindt het verontrustend dat men zich opticien kan noemen zonder erkend diploma. Daarnaast vinden bijna alle ondervraagden (93 procent) dat er wettelijke opleidingseisen moeten worden gesteld aan het beroep opticien. Met dit record vragen wij op een leuke en originele manier aandacht voor dit probleem".

Belang van haarscherp zicht
Om 11.00 uur stipt gaf Specsavers het officiële startsein voor de wereldrecordpoging waaraan alle Specsavers-winkels in Nederland meededen. Topdarters Mieke de Boer en Jelle Klaasen beten het spits af door als eerste een oogmeting te ondergaan. De meting bestond uit een test met een oogdrukmeter (tonometer), een subjectieve meting, die betekent dat het refractie-apparaat met de hand bediend wordt en er geen automatische meting wordt verricht. . Elke persoon die deelnam aan de recordpoging kreeg dus een optimale professionele oogmeting aangeboden. Bakker: "We hebben ruim 500 metingen gehaald doordat we in al onze winkels gelijktijdig gemeten hebben. Per vrijwillige deelnemer is ruim de tijd genomen, want professionaliteit staat bij ons voorop."

Kick off met topdarters
Voor topsporters zoals darters is haarscherp zicht van groot belang voor hun prestaties. Mieke de Boer schreef in 2002 zowel de World Darts Trophy als de British Open op haar naam en in 2003 was zij de jongste deelneemster ooit aan de Lakeside Worls Darts Championships. Mieke de Boer: "Bij darten ben je voor een groot deel afhankelijk van je ogen. Als brildrager weet ik als geen ander hoe belangrijk het is dat ik me goed kan focussen op het dartbord. Je wilt tenslotte zo nauwkeurig mogelijk gooien om zo snel mogelijk de set te winnen. Daarom steun ik deze actie van Specsavers dan ook van harte."

'Snelle' Jelle Klaasen gooide hoge ogen door verschillende toernooien van de Nederlandse Darts Bond overtuigend te winnen. Landelijke bekendheid verwierf hij toen hij in 2006 het Lakeside Toernooi won door in een spannende finale de gedoodverfde winnaar Raymond van Barneveld te verslaan. Klaasen is eveneens te spreken over de recordpoging. "Als topsporter ben ik natuurlijk altijd in voor een wedstrijd! Erg leuk om Specsavers te steunen bij deze actie en een mooie bijkomstigheid dat ik nu zeker weet dat ik elke wedstrijd op scherp sta."

Over Specsavers Opticiens
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 1000 winkels, waarvan op dit moment 99 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers is van mening dat Nederlanders al jaren veel teveel betalen voor een scherpe blik. Met deze filosofie startte het bedrijf in 1997 ook in Nederland. Internationaal verkoopt Specsavers jaarlijks 10 miljoen brillen van een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Specsavers-winkels worden geleid door minimaal volledig MBO-gediplomeerde opticiens, die gratis oogonderzoek verrichten.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redacties

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht