Ingezonden persbericht


Klimaatactivisten houden Europese flashmob-actie op Schiphol

Klimaatactivisten zullen zaterdag 16 mei op Schiphol een flashmob-actie houden. Hiermee protesteren zij tegen de plannen van het kabinet om het vliegverkeer verder te laten groeien. Deze flashmob is onderdeel van een Europese actiedag. Op zes grote luchthavens door Europa worden flashmob-acties gevoerd tegen uitbreidingsplannen. Naast Schiphol zijn er acties op de luchthavens van Londen, Parijs, Brussel, Frankfurt en Dublin.

Deze flashmob is een actie van het Belgisch-Nederlandse Klimaatkamp in samenwerking met omwonenden van de verschillende vliegvelden in Nederland. De regering wil de luchtvaart verder laten groeien, door meer vluchten vanaf regionale vliegvelden zoals Eindhoven, Lelystad, Eelde en Twente plaats te laten vinden. De luchtvaart is nu al een van de grote veroorzakers van de klimaatcrisis. Vliegtuigen stoten hun gassen uit in de hogere luchtlagen. Hierdoor zijn de broeikasgassen drie keer zo schadelijk als diezelfde gassen op de grond zouden zijn. Als de luchtvaart verder groeit, zal dit funest zijn voor het klimaat.

"Het is ronduit misdadig en gestoord om de luchtvaart verder te laten groeien" vertelt Johanna Bakker. "De gehele maatschappij kan opdraaien voor de kosten van de klimaatcrisis, terwijl de vliegmaatschappijen nog meer winst gaan opstrijken" vervolgt zij. "Groei van het vliegverkeer zal funest zijn voor de rust en gezondheid van omwonenden van de luchthavens" vult Vincent de Bruin aan.

Deze actie is onderdeel van het Belgisch-Nederlandse Klimaatkamp. Van 3 t/m 9 augustus zullen klimaatactivisten hun kamp opslaan in de buurt van de Belgisch-Nederlandse grens. De gehele week zullen er workshops en discussies zijn rond de klimaatcrisis. En natuurlijk zullen er ook verschillende acties gevoerd worden tegen de veroorzakers van de klimaatcrisis.


Noot voor redacties
-------------