Zorgnet Vlaanderen wil maximumfactuur, ook voor residentiële zorg

15/05/2009 12:51

Zorgnet Vlaanderen

Een enquête van het socialistisch ziekenfonds wijst uit dat voor een groot deel van de rusthuisbewoners hun pensioen niet voldoende is om de maandelijkse rusthuisfactuur te betalen. 86% van de rusthuisbewoners dient andere bronnen aan te spreken om de maandelijkse factuur te betalen. Deze bevindingen stemmen overeen met eerdere analyses van Zorgnet Vlaanderen, waarop het memorandum voor de verkiezingen van 7 juni 2009 gebaseerd is.

De prijs die aan de bewoners wordt aangerekend, wordt goedgekeurd door de overheid, met name door Economische Zaken. De grootste kostenfactor is de personeelskost. Zorgnet Vlaanderen stelt vast dat (vooral de Vlaamse) overheid weliswaar normen oplegt, maar deze niet adequaat financiert. De woonzorgcentra dienen daardoor een groot deel van die kost op te nemen in hun dagprijzen. De personeelskost die ten laste valt van de bewoner bedraagt gemiddeld ¤ 800 per maand. Dat bleek uit een analyse van Zorgnet Vlaanderen bij 166 rusthuizen.

Zorgnet Vlaanderen streeft naar betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg voor àlle ouderen. Datzelfde zou ook het nieuwe woonzorgdecreet moeten doen. Een Vlaamse tegemoetkoming is de beste garantie voor een betaalbare dagprijs.

Zoals in het memorandum voor de Vlaamse en Europese verkiezingen van 7 juni 2009 gesteld, pleit Zorgnet Vlaanderen voor een maximumfactuur of analoge oplossing, zodat alle ouderen toegang krijgen tot de zorg die voor hen aangewezen is.