Gemeente Achtkarspelen


Raad Achtkarspelen: samenwerken met Tytsjerksteradiel en Kollumerland

De voltallige gemeenteraad van Achtkarspelen ziet toekomst in preferente samenwerking met Tytsjerksteradiel en Kollumerland c.a.. Coalitiegenoten CDA, PvdA en ChristenUnie sluiten ook een eventuele herindeling met deze gemeenten op de lange termijn niet uit. Gemeentebelangen staat niet afwijzend tegenover een toekomstige fusie, maar ziet alleen in Tytsjerksteradiel een geschikte partner. De fracties van FNP en VVD zien geen noodzaak tot gemeentelijke herindeling. Zij willen slechts samenwerken op uitvoerend niveau.

De gemeenteraad van Achtkarspelen besprak op 14 mei het rapport 'Toekomst in de Wâlden'. Het rapport concludeert dat Achtkarspelen het beste met Tytsjerksteradiel en Kollumerland kan samenwerken om de eigen taken uit te kunnen voeren en ambities waar te maken.

Het CDA en de ChristenUnie willen op korte termijn geen fusie. Zij stellen voor dat de beoogde samenwerkingspartners een gezamenlijke plan van aanpak opstellen voor de komende jaren. De PvdA gelooft in de meerwaarde van samenwerking. Fusie is voorlopig niet aan de orde. Maar gezien de ontwikkelingen in Fryslân vindt de PvdA het verstandig om een duidelijke keuze te maken voor een samenwerkingspartner die op termijn een fusiepartner kan worden. De aanname dat gemeentegrenzen op termijn verdwijnen, kan door de FNP niet worden onderschreven. Een zelfstandig Achtkarspelen is voor Fryske Nasjonale Partij het uitgangspunt. Samenwerking mag alleen op basis van uitvoeringstaken. De VVD deelt dit standpunt. Gemeentebelangen Achtkarspelen ziet het meest in samenwerking met een mogelijkheid tot fusie met Tytsjerksteradiel, zonder Kollumerland. De meeste fracties willen de lopende projecten voortzetten, die Achtkatspelen uitvoert met de NOFA-partners (Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a.).

Op 11 juni neemt de gemeenteraad een besluit over eventuele vervolgstappen.


----------




Gemeente Achtkarspelen