Ingezonden persbericht


PERSBERICHT ­ ONDER EMBARGO TOT 15 MEI, 22.00 UUR

15 mei 2009

La Rabia wint de Latin Angel Jury Award
Ultima Parada 174 (Last Stop 174) en Coyote winnen publieksprijs

Jubileum Latin American Film Festival weer succes met 10.050 bezoekers

De vijfde editie van het Latin American Film Festival (LAFF) sluit vanavond af met de uitreiking van de Latin Angel Awards in popodium Tivoli en aansluitend LaFFiesta. Het jubilerende festival boekt ook dit jaar weer een record: 10.050 bezoekers hebben een week lang in het Louis Hartlooper Complex en op het Ledig Erf kunnen genieten van de hoogtepunten uit de Latijns-Amerikaanse cinema. De komende weken gaat het LAFF nog ON TOUR door het hele land met vijftien openluchtvoorstellingen. Het verwachtte aantal bezoekers komt hiermee in totaal op 12.000.

Dit jaar bestaat de jury uit filmproducent Paulo Roberto de Carvalho, Mariska Graveland (redacteur Filmkrant), Arij Ouweneel (docent aan het CEDLA), documentairemaakster Alexandra Indaco en Martijn te Pas (programmeur IDFA). Zij reiken de Latin Angel Jury Award uit aan de beste speelfilm uit het competitieprogramma: La Rabia van Albertina Carri (Argentinië).

De winnaar van de Latin Angel Student Award is het Mexicaanse La Canción de los Niños Muertos van David Pablos: de beste studentenfilm uit het Student Shorts-programma waarvoor filmscholen uit Latijns-Amerika zijn gevraagd hun beste film van vorig jaar op te sturen.

Ultima Parada 174 (Last Stop 174) van de Braziliaanse Bruno Barreto is favoriet onder het publiek en mag als beste speelfilm de Latin Angel Audience Award in ontvangst nemen. De Latin Angel Audience Award voor beste documentaire gaat naar Coyote van de Spaanse Chema Rodriguez. Het publiek kon middels scheurkaarten aangeven wat hun favoriet was en maakt hiermee kans op verschillende prijzen, waaronder een tourrugzak van Bever Buitensport en een reischeque van Baobab ter waarde van ¤ 250,-. De winnaar wordt tijdens de prijsuitreiking bekend gemaakt.

Ultima Parada 174 (Last Stop 174) wordt vanaf 21 mei door distributeur EFP in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.

De 10.050 bezoekers kwamen naar het LAFF voor de filmvertoningen, live muziek, debatten en talkshows. In 2008 waren dit 8.500 bezoekers. Naast een gestegen kaartverkoop voor de vertoningen in het Louis Hartlooper Complex, trok het programma van openluchtvertoningen op het Ledig Erf en in de Utrechtse wijken extra bezoekers.

Ook na vanavond laat het Latin American Film Festival zich zien. Met een uitgebreid gratis filmprogramma gaat het LAFF van 15 mei tot en met 23 juli ON TOUR langs achtereenvolgens Eindhoven, Amsterdam, Amersfoort, Veenendaal, Breda, 's-Hertogenbosch, Tilburg, Nijmegen en Rotterdam. Dit doet het festival in samenwerking met CosyMo's Solar Cinema: Nederlands eerste bioscoop op zonne-energie.

Het 6e Latin American Film Festival vindt plaats van 6 t/m 14 mei 2010.

www.laff.nl

EINDE PERSBERICHT