Symposium Hier en nu


Wereldse theologie in het spoor van Edward Schillebeeckx

NIJMEGEN, 20090416 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Tijdschrift voor Theologie organiseren het symposium Hier en nu. Wereldse theologie in het spoor van Edward Schillebeeckx. De wereld verandert, en de theologie verandert met haar. Edward Schillebeeckx laat zien dat actuele maatschappelijke vragen ook theologische vragen zijn. Het symposium vindt plaats op vrijdag 15 mei 2009, 10.30 - 15.00 uur in de Titus Brandsma Gedachteniskerk, Stijn Buijsstraat 11 te Nijmegen. www.ru.nl/sp/hierennu

In een wereld die hevig in verandering is, ziet de theologie zich steeds voor nieuwe vragen gesteld. Zo roept de kredietcrisis scherpe vragen op over rechtvaardigheid in economische verhoudingen. In de zorgsector gaat het om het handhaven van menselijkheid en zorgzaamheid, die in dichtgetimmerde systemen onder druk komen te staan. En in een pluriforme cultuur is het verlangen voelbaar naar een betekenisvol verband en bezielde gemeenschappen. De tijden zijn voorbij waarin geloof uitsluitend leek te gaan over het individuele heil van gelovigen, ietsisten en soloreligieuzen.

Edward Schillebeeckx laat zien dat actuele maatschappelijke vragen ook theologische vragen zijn: zij vormen hier en nu een uitdaging om gerechtigheid en liefde, genade en bevrijding te realiseren. Zijn theologie blijft inspirerend voor wie in de 21ste eeuw de eigen tijd wil beschrijven en doordenken. Dat wordt zichtbaar in dit symposium, waar theologen met een kunstenaar, een arts en een essayist spreken over het appèl dat uitgaat van de grote vragen van deze tijd.

Sprekers
Economie
Prof. dr. Erik Borgman is hoogleraar Systematische theologie aan de Universiteit van Tilburg.
Jonas Staal is beeldend kunstenaar. In zijn installaties en performances - recent Bomb Wreck Jewellery - doet hij onderzoek naar politieke ontwikkelingen.

Zorg
Dr. Annelies van Heijst is universitair hoofddocent Christelijke ethiek en spiritualiteit aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.
Dr. Hanneke van Laarhoven is arts op de afdeling Medische oncologie van het UMC St Radboud en theoloog.

Spiritualiteit en gemeenschap
Prof.dr. Frans Maas is hoogleraar Geschiedenis en grondslagen van de spiritualiteit aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Dr. Erica Meijers is essayist, hoofdredacteur van De Helling, tijdschrift voor politiek en cultuur, en theoloog.

Prof.dr. Ben Vedder is decaan van de Faculteit der Theologie van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij spreekt het openingswoord van het symposium.
Dr. Stephan van Erp is universitair docent Systematische theologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij treedt op als gespreksleider.

De presentatie van het vernieuwde Tijdschrift voor Theologie is de aanleiding voor dit symposium.

Aanmelding
Deelname kost ¤ 30,-. Dit bedrag is inclusief koffie, thee, lunch en een drankje na afloop. Medewerkers en alumnipashouders van de Radboud Universiteit betalen ¤ 15,-. Studenten betalen ¤ 10,-. Inschrijven is verplicht en kan via www.ru.nl/sp/hierennu.





Soeterbeeck Programma