Welke spetter wordt Holland's next Koi model


Hilvarenbeek maakt zich op voor grootste koishow buiten Japan

HILVARENBEEK, 20090504 -- Welke spetter wordt `Holland's next Koi model'? Dat is de vraag die thans vele tienduizenden vijver- en koiliefhebbers in spanning houdt. Tijdens De 7e Nationale Koi- en Vijverdagen (15, 16 en 17 mei 2009 in Safaripark Beekse Bergen, Hilvarenbeek) bepaalt een Japanse jury welke karper zich een jaar lang de mooiste Koi van de Benelux mag noemen.

Of misschien wel van Europa, want de koishow van De Nationale Koi- en Vijverdagen is de grootste beauty contest voor gekleurde karpers buiten Japan. Opmerkelijk voor een klein land als Nederland. Maar toch ook weer logisch als je weet dat Nederland en België samen één van de grootste markten ter wereld zijn op het gebied van vijvers en Koi.

Heilige vis
De Koi, ook wel Nishikigoi of gekleurde karper genoemd, staat voor een eeuwenoude Japanse traditie. In China en Japan is de karper een heilige vis. Hij staat er symbool voor kracht, wijsheid, doorzettingsvermogen en geluk. Eigenschappen die iedere man zouden sieren. Het is daarom dat Japanse jongens op hun 18e verjaardag van hun ouders een windvaan krijgen in de vorm van een Koi; een zogenaamde Koi-nobori. Men viert dan dat de jongen is verandert in een man. De windvaan symboliseert een karper die tegen de stroom inzwemt - zoals een man de obstakels van het leven overwint.

Sinds enkele decennia wordt de Koi ook in Europa gehouden. Maar het is pas enkele jaren geleden dat `het nieuwe huisdier' hier echt populair werd. Van de naar schatting 2 miljoen vijvers in Nederland en België, worden er zo'n 500.000 door Koi bewoond. En daarmee is de populariteit van de Koi groter in de Benelux dan in Japan.

Japanse jury
Een speciaal uit Japan overgevlogen jury bepaalt welke van de meer dan 600 karpers in de wedstrijd de titel `Holland's next Koi model 2009' verdient. Maar in plaats van graatmagere modellen geeft de Japanse jury de voorkeur aan goed gevulde vrouwtjeskarpers. Want behalve de kleurenpracht draait het bij Koi vooral om de lichaamsbouw. De doorgaans dikkere vrouwtjes worden daarom vaak hoger gewaardeerd.

De koishow van De Nationale Koi- en Vijverdagen breekt dit jaar alle records. De volledig overdekte wedstrijdarena bestrijkt maar liefst 85 x 15 meter en zal een tehuis bieden aan meer dan 600 Koi, in grootte variërend van 25 tot meer dan 100 cm. De vissen worden continue van vers water voorzien en staan onder medisch toezicht van een in vissen gespecialiseerde dierenarts.

Consumentenbeurs
Behalve de verkiezing van Holland's next Koi model 2009 is er op De 7e Nationale Koi- en Vijverdagen veel meer te beleven. Zo wordt er een grote consumentenbeurs gehouden (> 80 stands, kernthema's: tuinen, bonsai, vijvers, Koi, zwembaden, aquaria) en zijn er verschillende showtuinen te bewonderen.

Heb je een (koi)vijver of ben je van plan er één aan te leggen? Dan mag je De 7e Nationale Koi- en Vijverdagen niet missen.

Meer info? www.koienvijverdagen.nl

Bijzonderheden
- De Nationale Koi- en Vijverdagen is een initiatief van louter hobbyisten.
- De jury bestaat uit twee beroemde koikwekers uit Japan en een Brit die bekend staat als de 'koifluisteraar'.
- De koishow, een schoonheidswedstrijd voor karpers, heeft dit jaar als thema: 'Holland's next Koi model', een knipoog naar het populaire tv-programma.
- In de koishow worden Koi groter dan een meter verwacht.
- De wedstrijdtent meet dit jaar 85 x 10 meter. Het wereldrecord wordt daarmee verbroken.
- Hoewel Koi ook heel betaalbaar kunnen zijn, zijn sommige wedstrijdexemplaren vele tienduizenden euro's waard.
- Nieuw dit jaar zijn de vrouwenstand, een stand ingericht met sierraden en oosterse woondecoraties, en de kinderstand, waar kinderen als Koi en geisha's worden geschminkt.