Salaamfestival in Groningen


Multiculturele bruggenbouwers

GRONINGEN, 20090511 -- In Groningen is een uniek initiatief gestart door een groep jonge Marokkanen uit Noord-Nederland: 'Salaam!' Het jongerenfestival 'Salaam' wil zeggen dat Nederlandse jongeren met andere nationaliteiten (Marokkaans, Turks, Palestijns, Nederlands, Moluks) laten zien wie zij werkelijk zijn, waarom zij de Islam aanhangen, vooroordelen er zijn om beslecht te worden, hun opvattingen over de Nederlandse maatschappij kenbaar willen maken en vooral anderen kennis wil laten maken met de multiculturele gemeenschappen die Noord-Nederland herbergt.

Het eigenlijke idee voor 'Salaam' ontstond na afloop van een concert van de Marokkaanse rapper Appa in jongerencultuurpodium Simplon te Groningen. Dit was in november 2008. Na afloop van dit concert constateerden de jongeren dat er geen mogelijkheid was om verdere activiteiten te ontplooien in de stad Groningen. Om die reden besloot de groep door te feesten op het parkeerterrein van Ikea aan de Sontweg en tegelijkertijd te bedenken wat er wel mogelijk is.

De eerste editie van 'Salaam' vond plaats op vrijdag 23 januari 2009 in jongerencultuurpodium Simplon en werd een daverend succes. Liefst 300 mensen bezochten Salaam. En vroegen massaal om een vervolg. Hieraan is gehoor gegeven door de betrokken organisaties en jongeren.

Salaam' is een bijzondere combinatie van debat, meetings, een talkshow en culturele intermezzo's. Hoofdgast is niemand minder dan de internationaal befaamde Marokkaanse rapper Salah Edin, in Nederland bekend als acteur in de tv-serie Flow en de man die werd verwisseld met Mohammed B. in de film 'Fitna' van Geert Wilders. Fatima Elatik, prominent en onconventioneel politica, Imam Yassin El Fokarni (Poldermoskee Amsterdam), Farid Azarkan (Directeur samenwerkingsverband van Marrokanen), Abdellah Belhaj (Jongerencoach Slotervaart Amsterdam) en lokale en provinciale politici als Peter Verschuren, CDK Max van der Berg en Pim de Bruijne zijn ook gast. Muziek is er van de bekende Marokkaanse band Dakka Marrakchia, DJ Nassi en de Somalische hiphopper Infinite Skillz.

De tweede editie komt er aan: op vrijdag 15 mei, tussen 18.00 en 01.00 en wederom in jongerencultuurpodium Simplon te Groningen. We hebben een nieuw programma, opmerkelijke en prominente gasten, muzikale acts en letterlijk en figuurlijk alle ruimte om 'Salaam' opnieuw een succes te laten zijn.

EINDE PERSBERICHT

Salaamfestival





Ingezonden persbericht