Xerox lanceert nieuwe printkoptechnologie in eerste A3 solid ink MFP


Nieuwe printkoptechnologie en `vaste inkt' van Xerox resulteren in 90 procent minder afval en tot 62 procent lagere kosten

BREUKELEN, 20090515 -- Microscopische spuitmondjes - de helft van de breedte van een mensenhaar - zijn de bouwstenen achter een nieuw product dat Xerox heeft ontwikkeld waardoor printen in kleur op kantoor nooit meer hetzelfde zal zijn. Met de nieuwe ColorQube 9200-serie multifunctionele printers wordt de reeds bewezen succesvolle vaste inkt (solid ink) technologie van Xerox toegepast in de sterk concurrerende kantoormarkt.

Het hart van ColorQube is een printkop die de inkttoevoer verhoogt met 400 procent door het bundelen van 880 spuitmondjes, het dubbele aantal per mm in vergelijking met eerdere printkoppen. De minuscule spuitmondjes - elk slechts 37,5 micrometer groot - realiseren hogere spuitsnelheden, ondanks hun beperkte omvang. "Dit is een belangrijke stap in deze nieuwe generatie printers", aldus Steve Korol, onderzoeker bij Xerox die met zijn onderzoek- en ontwikkelingteam de printkop heeft ontwikkeld.

Elke printkop heeft de grootte van een spel kaarten en stuwt de gesmolten inkt via een complex netwerk van kanaaltjes naar de spuitmondjes, voor een hoge afdrukkwaliteit. De machine bevat vier printkoppen met in totaal 3.500 spuitmondjes, waarmee in kleur een snelheid van 85 pagina's per minuut behaald kan worden.

Perfecte combinatie van kleur en betaalbaarheid
De innovatieve technologieën in de nieuwe machine, in combinatie met een nieuwe prijsstructuur en de voordelen van vaste inkt, zorgen ervoor dat Xerox de eerste high-speed printer met vast inkt op de markt heeft gebracht die de kosten van het printen vermindert tot 62 procent.

De inkt, die bij kamertemperatuur een stevig en droog blok is, wordt gesmolten binnen de printer en bereikt de printkop in vloeibare vorm. Dit eenvoudige, uiterst betrouwbare proces maakt geen gebruik van cartridges om de inkt vast te houden. Dit leidt tot een vermindering van afval met 90 procent in vergelijking met op laser gebaseerde producten binnen een kantooromgeving. Bij het ontwerp van de nieuwe printkop gebruikten wetenschappers tal van chemische innovaties en nieuwe materialen. Dit heeft geresulteerd in een roestvrij stalen, industrieel sterke printkop die dezelfde levensduur heeft als de machine.

"Deze machine opent een enorme nieuwe markt voor Xerox", aldus Don Titterington, Vice President, print head and ink research and development bij Xerox. "De inkt wordt met een snelheid van 150 miljoen druppels per seconde op de pagina aangebracht - dit zijn net zoveel inktdruppels per minuut als dat er mensen zijn op aarde. Dit is dus met recht een doorbraak te noemen. De combinatie van de milieuvoordelen van vaste inkt, de nieuwe printkop, de sensoren en algoritmen die zijn ontwikkeld, maken de ideale betaalbare kleurenprinter."

De ColorQube heeft ook de volgende eigenschappen:
* Geavanceerde sensoren en beeld processing algoritmes voor het kalibreren van de afbeelding voordat deze wordt afgedrukt.
* Tijdens de levensduur verbruikt de machine negen procent minder energie en produceert tien procent minder broeikasgassen dan vergelijkbare laserapparatuur.
* Een gepatenteerd stofzuigertje, slechts 1,5 micrometer klein, verwijdert kleine deeltjes papierstof uit de printzone en verlengt hiermee de levensduur van de printkop.
* Een `Intelligent Ready' systeem maakt gebruik van een gepatenteerde zelflerende technologie voor het activeren van een energiebesparende modus die zich afstemt op de gebruikers. Na het monitoren van de werkpatronen over een aantal weken `weet' de machine zelf wanneer hij wel of juist niet gebruikt wordt. Tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld zal hij automatisch in de energiebesparende modus gaan staan en de full-power werking hervatten als de pauze voorbij is.

De ColorQube 9200 wordt in september 2009 in Europa op de markt gebracht.

-xxx-

Over Xerox
Xerox Europe, de Europese organisatie van Xerox Corporation, levert een uitgebreide range aan Xerox producten, oplossingen en diensten, alsmede bijbehorende supplies en software. Het aanbod is met name gericht op een drietal marktsegmenten: kantoren van klein tot groot, de markt voor productieprinten en grafische omgevingen, alsmede dienstverlening, met inbegrip van advisering, systeemontwikkeling, content management en document outsourcing.

Xerox Europe heeft productievestigingen in Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk en een geavanceerd R&D centrum (Xerox Research Centre Europe) in Grenoble, Frankrijk. Voor meer informatie, ga naar xerox.com.

Xerox® is het handelsmerk van Xerox Corporation. Alle andere merken en productnamen zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke ondernemingen. Prijzen, kenmerken, specificaties, mogelijkheden, vormgeving en beschikbaarheid van Xerox producten en diensten kunnen worden gewijzigd zonder voorafgaande kennisgeving.





Ingezonden persbericht