Ingezonden persbericht


Milieufederatie Noord-Holland bestaat 40 jaar

Zaandam, 4 mei 2009 - Op 15 mei 2009 is het 40 jaar geleden dat de Milieufederatie Noord-Holland werd opgericht. Reden om een feestje te vieren, geboekte successen te memoreren en na te denken over de toekomst. De komende maanden bezoeken medewerkers van de milieufederatie diverse plaatsen in Noord-Holland voor lustrumactiviteiten. De schijnwerper wordt gezet op actuele thema's en belangrijke relaties.

Successen

Veertig jaar geleden werd de Milieufederatie Noord-Holland opgericht, toen nog Contact Natuurbescherming Noord-Holland geheten, omdat een groep burgers zich zorgen maakten over plannen van projectontwikkelaars. Onderwerpen die in de beginperiode speelden waren onder meer bebouwing van de gehele Purmer, inpoldering van het Balgzand en de komst van zware chemische industrie in de Amsterdamse Haven. Een voorbeeld van een succes van de milieufederatie in de beginperiode is het tegenhouden van grootschalige woningbouw in het Guisveld. Anno 2009 is het Guisveld Natura 2000 gebied met door Europese wetgeving beschermde natuur. Ook het Westzijderveld, de Reef en Varkensland werden toentertijd door allerlei bouwplannen en wegenaanleg bedreigd en ook die zijn behouden. Het PEN-eiland is behouden als natuurgebied. De Provincie had hier destijds andere plannen mee, o.a. de vestiging van een baggerstortlocatie. Een ander succes betreft het bedrijf Rutte. Een slibverwerkingsbedrijf dat jarenlang ondragelijke stank veroorzaakte en de vergunning niet naleefde. De milieufederatie heeft een kort geding aangespannen en gewonnen. Van de boete die het bedrijf heeft moeten betalen bekostigt de milieufederatie anno 2009 nog steeds juridische procedures tegen milieumisstanden. Het bedrijf Rutte is uiteindelijk door de provincie opgekocht waarmee de probleemsituatie definitief is opgelost. Meer recent is het succes dat de vergunningen van Corus zijn aangescherpt, waardoor de lucht in de IJmond schoner wordt.

Organisatie

De organisatie is in de loop van de jaren veranderd van een organisatie met louter vrijwilligers tot een organisatie met betaalde medewerkers. De kern van de milieufederatie vormen de 150 aangesloten lidorganisaties verspreid over de provincie. Dit zijn de oren en ogen in het veld én de achterban van de werkorganisatie. De lidorganisaties voeden de medewerkers in Zaandam met lokale kennis. Andersom ondersteunen de medewerkers de lidorganisaties met adviezen en steunbetuigingen. Als het nodig is wordt er verdergaand samengewerkt.

Lustrumactiviteiten

Vanaf 15 mei staat 2009 in het teken van het lustrum. Om te benadrukken dat voor het werk van de milieufederatie samenwerking erg belangrijk is, bezoeken de medewerkers voor hen belangrijke relaties verspreid over de provincie. Denk hierbij aan lidorganisaties die zich hard maken voor actuele milieuthema's, zoals Actiegroep de Kwade Zwaan (zet zich in voor het open houden van het IJmeer), 'Houd Zijpe Leefbaar' (zet zich in voor de leefomgeving), 'Beschermers Amstelland' (een 'trefpunt voor boeren, burgers en buitenlui' voor de bescherming van het landschap in de Amstelscheg), of 'Mijn CO2 spoor' (een groep die zich richt op burgers en zich inzet voor energiebesparing).

Samen met anderen

Maar niet alleen lidorganisaties zijn belangrijk voor de milieufederatie. Ook gemeenten die vooroplopen als het gaat om duurzaam inkopen, tuinders die zich inspannen om lichthinder van kassen drastisch te beperken, bedrijven die zoeken naar mogelijkheden om 'klimaatneutraal' te produceren, burgers die hun buren weten aan te zetten om energie te besparen. Allemaal voorbeelden van actuele thema's waar de milieufederatie graag nog eens extra de schijnwerper op zet de komende maanden. De milieufederatie kan niet in haar eentje zorgen voor een duurzame toekomst. Daar zullen alle burgers, bedrijven en overheden een steentje aan moeten bijdragen. De milieufederatie ziet het als haar taak om samen met anderen te komen tot initiatieven voor een duurzame toekomst in een prachtig Noord-Holland.

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht