Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.


- Persbericht -

9 mei 2009

Aan de voet van die mooie Wester

Wandeling Vereniging Vrienden van Stadsherstel door de Jordaan op vrijdag 15 mei

Op vrijdag 15 mei vindt vanaf 14.00 uur de jaarlijkse wandeling van de Vereniging Vrienden van Stadsherstel weer plaats. Dit jaar gaat deze door de Jordaan. Zoals gebruikelijk kunnen de deelnemers een boekje ophalen en dan de route individueel lopen. Voor leden van de Vereniging is dit gratis. Niet-leden betalen 5 Euro. Maar men kan natuurlijk ter plekke lid worden en dan alsnog gratis meelopen.

Voor de Vrienden van Stadsherstel wordt elk jaar in de maand mei een stadswandeling georganiseerd langs panden van Stadsherstel. Er worden dan projecten in uitvoering aangedaan, die op deze dag speciaal voor de deelnemers zijn opengesteld. De wandelaars krijgen een boekje waarin de route staat beschreven, die ze dan individueel kunnen lopen. Naast het bezit van Stadsherstel worden ook andere belangwekkende historische gebouwen belicht.

Geopende panden

De wandeling van dit jaar begint net buiten de Jordaan, in het huis van Stadsherstel Runstraat 4, waarvan de restauratie bijna is voltooid, en eindigt in het huis Bloemgracht 166, dat aan begin staat van een ingrijpende opknapbeurt. Onderweg zijn nog drie panden van Stadsherstel te bekijken. Eén hiervan is eveneens in restauratie, Nieuwe Leliestraat 183. Verder is geopend Lauriergracht 12, het interessante 19e-eeuwse woon/werkcomplex met de inpandige bedrijfsgebouwtjes, en het huis Egelantiersgracht 48 met de bijzondere fundering op gietijzeren kolommen.

Tentoonstelling Jordaan rond 1930

Daarnaast is die middag in het op de route gelegen buurtcentrum Het Claverhuis, Elandsgracht 70, een tentoonstelling te bezoeken van foto's die een uniek beeld geven van de Jordaan in de jaren rond 1930. Speciaal voor onze wandeling heeft het buurthuis deze tentoonstelling, die zou duren tot 5 mei, verlengd. Een leuke gelegenheid de omgeving waarin die dag wordt gewandeld in historisch perspectief te zien.

Stichting Jordaanmuseum

De huizen zijn geopend van 14.00-17.00 uur, behalve het eindpunt, Bloemgracht 166, waar tot 18.00 uur gelegenheid is tot het drinken van een glaasje. Als extraatje geeft de Stichting Jordaanmuseum in het eindpunt een kleine presentatie omtrent haar plannen voor het inrichten van een museum gewijd aan deze boeiende (voormalige) volkswijk. Om 17.15 uur geeft de stichting hierover ook een korte lezing.

Stadsherstel Vriendenwandeling 2009

Vrijdag 15 mei
van 14.00 uur tot 17.00 uur

afhalen routeboekje: Runstraat 4
eindpunt wandeling: Bloemgracht 166
(geopend tot 18.00 uur)