Nieuw in de Landenreeks: Mexico en Niger


AMSTERDAM, 20090515 -- In de Landenreeks zijn recent verschenen: Mexico, door Cees Zoon, correspondent in Latijns-Amerika, en al jaren woonachtig in Mexico-stad, nu actueel door de varkensgriep. Daarnaast voor het eerst in de Landenreeks: Niger, door Jolijn Geels, die sinds 2004 in verschillende hoedanigheden woont en werkt in Niger.

Mexico - voedseltekorten in een rijk land

Mexico beschikt over grote natuurlijke rijkdommen. Alles wat de natuur heeft bedacht kan er groeien. Toch geeft het land jaarlijks miljarden uit aan de import van voedsel. Decennia van verwaarlozing van het platteland eisen hun tol. Het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten heeft de voedselafhankelijkheid verder vergroot.
Toch is Mexico bepaald geen arm land. Na Brazilië is het de tweede economie van Latijns-Amerika; wereldwijd neemt Mexico de twaalfde plaats in. Maar de kloof tussen rijk en arm, tussen de noordelijke en de zuidelijke staten en tussen stad en platteland, is enorm. Terwijl in de welvarende regio's de kwaliteit van het leven vergelijkbaar is met een land als Spanje, komt die elders niet boven dat van de armste Afrikaanse landen uit. In die gebieden wonen vrijwel alle twaalf miljoen inheemse Mexicanen.
Grote vooruitgang is wel geboekt in het onderwijs. Negen van de tien kinderen volgen nu basisonderwijs. Maar hun kansen op de arbeidsmarkt zijn gering. De massa-emigratie van Mexicanen naar de Verenigde Staten houdt onverminderd aan. Zolang de economische situatie in Mexico niet verbetert, zal de `mexicanisering' van de VS doorgaan.
Auteur: Cees Zoon - ISBN 978 90 6832 693 2 - ¤ 14,50

Niger - dramatische statistieken
Niger is het land van de dramatische statistieken. Op allerlei armoederanglijsten bungelt het land steevast ergens onderaan. Een uitputtend klimaat, gebrek aan regen en vruchtbare grond, explosieve bevolkingsgroei, slecht ontwikkelde gezondheidszorg en nauwelijks scholing: het zit Niger bepaald niet mee. Maar de Nigerezen boeken ook vooruitgang, stap voor stap. Een redelijk stabiele politieke situatie draagt daar aan bij.
Niger is ook een groot Afrikaans land, gelegen tussen de Sahel en het groene zuiden. Een land met talloze volken en culturen en een overheersende, tolerante islam. Een land ook met een rijke geschiedenis, waarin tal van rijken en machthebbers streden om de controle over de trans-Sahara handelsroutes. De vele sporen van vroege bewoners in de vorm van grafheuvels en rotsgravures behoren tot de oudste ter wereld.
Auteur: Jolijn Geels - ISBN 978 90 6832 691 8 - ¤ 14,50

De Landenreeks is een uitgave van KIT Publishers in samenwerking met Oxfam Novib en 11.11.11, en is een betrouwbare bron van informatie over landen in de hele wereld.
Delen uit de Landenreeks zijn verkrijgbaar in boekhandel, via internet of bij de uitgever.

http://www.kitpublishers.nl





Ingezonden persbericht