Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort ­ donderdag 14 mei 2009

EMBARGO TOT VRIJDAG 15 MEI 2009, 16.00 UUR,

Gemeentepenning voor Kees Spaan, voorzitter van Amersfoort in C

Kees Spaan, voorzitter van de stichting Amersfoort in C, heeft de Gemeentepenning van de gemeente Amersfoort ontvangen. Hij kreeg de gemeentepenning opgespeld door burgemeester Van Vliet-Kuiper, voor zijn bijzondere inzet bij vele cultuurinitiatieven in en buiten Amersfoort. "Kees Spaan is een Prominent in C, met Hart voor Amersfoort", luidt de tekst op de penning.

Als voorzitter van stichting Amersfoort in C was Kees Spaan verantwoordelijk voor de fusie van de vijf Amersfoortse museale voorzieningen: het Armando museum, Museum Flehite, De Zonnehof, KadE en het Mondriaanhuis. Dankzij de fusie kunnen de Amersfoortse musea op allerlei manieren profijt trekken van de samenwerking.

De fusie en de tegenslagen (de asbestaffaire in museum Flehite en een uitslaande brand van het Armando museum) heeft Spaan op betrokken en vakkundige wijze geleid. Hij is een ambassadeur in hart en nieren gebleken, voor Amersfoort, de culturele sector in de stad en de stichting Amersfoort in C.

Verder was hij betrokken bij de afronding van het Culinair Museum in 2008, het Rietveldpaviljoen (werd het onderkomen van het Armando Museum Bureau) en de grootscheepse fondsenwerving voor het nieuwe Armando museum. Begin mei opende de imposante kunsthal KadE haar deuren in het nieuwe gebouw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan het Smallepad. Een aanwinst voor de stad, waarvoor de heer Spaan zich van harte inzette.

Amersfoort Prominent op de Kaart
In 1999 maakte de heer Spaan deel uit van de stichting 'Amersfoort Prominent op de Kaart'. Vele activiteiten vonden hun oorsprong uit die tijd: Amersfoort Diner, Amersfoort Aangenaam, de Vrijwilligersdag en de Kattenbroeklezing. De Kattenbroeklezing was zijn initiatief.

Museum Flehite
Al meer dan een eeuw is Museum Flehite gevestigd in het historische centrum van Amersfoort. In drie middeleeuwse muurhuizen, gebouwd op de oude stadsmuur, geeft het museum een beeld van de geschiedenis van de stad en omgeving. Museum Flehite is vanaf 16 mei 2009 weer voor publiek geopend. Het museum in de Amersfoortse binnenstad werd in maart 2007 van de een op de andere dag gesloten na de vondst van asbest. De eerst tijdelijke tentoonstelling in het grondig verbouwde museum is een overzicht van het werk van Marie Henri Mackenzie (1878-1961). De tentoonstelling in Museum Flehite geeft een uitgebreid overzicht van vroeg tot laat werk en geeft daarmee een beeld van de stilistische ontwikkeling die Mackenzie doormaakte. Museum Flehite bewaart en exposeert Amersfoorts cultureel erfgoed; de collectie omvat circa 20.000 stukken. Naast de vaste presentatie organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen die gaan over of raken aan de (kunst)geschiedenis van Amersfoort en omgeving. Een bijzonder onderdeel van het museum is de Levende Geschiedenis in de Mannenzaal tegenover het museum. In de zomermaanden beelden vrijwilligers het leven uit van gastelingen anno 1907.

Noot voor de redactie,