Gemeente Venray


15 mei 2009

Gemeente Venray verkoopt aandelen Essent

Het college van B en W van Venray heeft op 13 mei 2009 definitief besloten tot verkoop van de aandelen in het energieproductie- en leveringsbedrijf Essent. De gemeente Venray behoudt de aandelen in het netwerkbedrijf Enexis.

Het besluit van het college bevestigt het in maart van dit jaar ingenomen voorlopig standpunt over de aandelen in beide bedrijven. Het energiebedrijf wordt verkocht aan het Duitse energieconcern RWE. Aandeelhouders moeten akkoord gaan met de verkoop. De gemeente Venray bezit 311.850 aandelen in Essent. De verkoop is het gevolg van het kabinetsbesluit om in Nederland productie en distributie van energie bij verschillende bedrijven onder te brengen. Het netwerkbedrijf Enexis blijft in handen van de overheden, waaronder de gemeente Venray.

De gemeenteraad is akkoord met het besluit tot verkoop van aandelen Essent. Tijdens de raadsvergadering van 12 mei 2009 zijn door de raad geen wensen en bedenkingen kenbaar gemaakt tegen de ingediende voorstellen. Op 25 juni beslist de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Essent tot verkoop van de aandelen aan RWE.

De verkoop van Essent levert de gemeente naar verwachting eenmalig bijna 15 miljoen euro op. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse dividenduitkering van Essent komt te vervallen.