Provincie Noord-Brabant

VVD Brabant kan verkoop Essent niet tegenhouden

VVD Brabant kan de historische vergissing van Den Haag, door een splitsingswet aan te nemen, niet ongedaan maken. De VVD fractie hecht veel waarde aan een gelijk speelveld voor de energiemarkt. Zonder dit 'level playing field' wordt de marktwerking verstoord. De statenfractie van de VVD heeft zich altijd verzet tegen de splitsingswet. Nu de de minister van Economische Zaken op 14 mei in de Tweede Kamer uitdrukkelijk heeft gesteld dat aanpassing van de splitsingswet voor het kabinet niet bespreekbaar is, is voor de Brabantse VVD fractie sprake van een moreel dilemma. RWE kan als ongesplitst bedrijf nu het gesplitste productie en leveringsbedrijf van Essent overnemen. Hierdoor wordt het level playing field in Europa onmogelijk. Nederland is en blijft het braafste jongetje van de klas.

De VVD heeft altijd gedacht dat de verkoop alleen door zou gaan wanneer minstens 80% van de aandelen wordt aangemeld. De provincie Brabant is met 30% de grootste aandeelhouder, en zij heeft nog geen besluit genomen. De verwachting was dat bij een 'Nee' van Brabant de overeenkomst van de baan zou zijn. Nu bleek dat de overeenkomst simpel kan worden aangepast omdat reeds 56% van de aandelen is aangemeld en RWE dus feitelijk de controle over Essent heeft. Hiermee is er sprake van marktverstoring en is er een andere realiteit.

Dit heeft na uitvoerige afweging de VVD statenfractie in meerderheid doen besluiten om in te stemmen met de verkoop van Essent. Het is geen echte liefde, maar wel een realistische afweging.

De VVD ziet teleurgesteld terug op een proces zonder heldere ijkmomenten. In ieder geval heeft de VVD, onder leiding van fractievoorzitter Mieke Geeraedts, er in het proces voor kunnen zorgen dat er een zorgvulding onderzoek is ingesteld voor Provinciale Staten door eigen adviseurs; dat in de overeenkomst duurzaamheid beter juridisch is geborgd; dat er scherpe aandacht is voor het netwerk bedrijf Enexis; dat er een stevig maatschappelijk debat over de energiesector is gevoerd!

----- Einde Persbericht ----





Provincie Noord-Brabant