Sterke groei Triodos Bank is aanleiding dit najaar voor een emissiecampagne certificaten van aandelen

15/05/2009 17:39

TRIODOS-BANK NV

Persbericht

Sterke groei Triodos Bank is aanleiding dit najaar voor een emissiecampagne certificaten van aandelen

Brussel, 15 mei 2009 - Tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders in Zeist, Nederland heeft Triodos Bank een uitgifte van certificaten van aandelen aangekondigd. Deze internationale emissie zal dit najaar plaatsvinden.

De sterke groei van alle activiteiten van Triodos Bank is de directe aanleiding. De duurzame bank verwacht de komende drie tot vier jaar te verdubbelen in balanstotaal, in aantal klanten en financieringen aan duurzame bedrijven. Mede als gevolg van de financiële crisis is de belangstelling voor duurzaam bankieren krachtig toegenomen. Op die ontwikkeling wil de bank inspelen door in te zetten op groei. Daarvoor is extra eigen vermogen nodig.

Directievoorzitter Peter Blom: "Ik hecht eraan te benadrukken dat deze emissie gebaseerd is op onze succesvolle groei en het mogelijk moet maken op kansen in te spelen. We groeien sneller dan verwacht. De financiële crisis doorstaan we goed. Wij hebben geen tekort dat moet worden aangevuld. De afgelopen vier maanden zijn wij harder gegroeid dan ooit tevoren. Het aantal klanten is sinds begin dit jaar met ruim 10% toegenomen."

De versterking van het eigen vermogen is nodig om de verdere groei van de kredietverlening aan duurzame projecten en bedrijven mogelijk te maken. De bank concentreert zich daarbij op die sectoren waarin de bank inmiddels een belangrijke expertise heeft opgebouwd. Blom: "Wij zijn ervan overtuigd dat in de sectoren, zoals biologische landbouw en zonne- en windenergie nog een aanzienlijke groei kan worden gerealiseerd."

Benoemingen Raad van Commissarissen

Tijdens de vergadering is de heer David Carrington (1946) benoemd tot nieuw lid van de Raad van Commissarissen. De heer Carrington is medeoprichter en directeur van Alliance Publishing Trust, uitgever van een tijdschrift over filantropie en maatschappelijk verantwoord investeren in het Verenigd Koninkrijk.

Mevrouw Marjatta van Boeschoten is teruggetreden als commissaris. Zij was aan het einde van haar tweede termijn. Mevrouw Tineke Bahlmann is teruggetreden omdat zij door de Nederlandse Staat is voorgedragen als lid van de Raad van Commissarissen van ING Groep.

Transparant bankmodel

Triodos Bank heeft met haar oprichting in 1980 gekozen voor een transparant, eenduidig bankmodel waarbij spaargeld wordt ingezet voor kredietverlening aan duurzame ondernemingen. In de huidige financiële crisis blijkt dat een krachtig model. Bij de oprichting van de bank is gekozen voor certificering van de aandelen om zo de onafhankelijkheid en de missie van de bank te waarborgen. Triodos Bank is bewust niet-beursgenoteerd. De certificaten van aandelen zijn verhandelbaar via Triodos Bank zelf.

De bank komt regelmatig met emissiecampagnes. De laatste was in 2007 en leidde tot een verhoging van het kapitaal met EUR 67 miljoen. Triodos Bank heeft 12.000 certificaathouders. De helft van het aandelenkapitaal is in handen van particulieren. Naast particulieren zijn er ook verschillende financiële instellingen en pensioenfondsen die bewust voor een belang in Triodos Bank hebben gekozen en waarmee de bank ook op diverse terreinen samenwerkt.

Groeicijfers

In 2008 is Triodos Bank met 25% gegroeid tot een balanstotaal van EUR 2,4 miljard. De nettowinst Bank steeg over 2008 met 13% en bedraagt EUR 10,1 miljoen.

Duurzaam bankieren

Triodos Bank NV, opgericht in 1980, is een onafhankelijke bank die staat voor duurzaam en transparant bankieren.

Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, milieu en cultureel gebied daartoe in staat gesteld door spaarders en beleggers die kiezen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en een duurzame samenleving. De bank verdeelt daarnaast beleggingsfondsen en biedt vermogensbeheer aan, beide op basis van een strikte duurzaamheidsanalyse van beursgenoteerde bedrijven. Het research team voert tevens een geëngageerde dialoog met onderzochte bedrijven om de duurzaamheid binnen die bedrijven te stimuleren. Triodos is tevens wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.

De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten en heeft 9.500 duurzame kredieten in portefeuille.

Triodos Bank werkt in België vanuit haar hoofdkantoor in Brussel. De klant doet zijn verrichtingen via Internet Banking, post of fax. De klanten kunnen inlichtingen en advies krijgen via telefoon of mail of na afspraak in het kantoor in Brussel.

Brussel, 15 mei 2009