Partij van de Arbeid
PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 15 mei 2009

Eerste reactie PvdA op verantwoordingsbrief kabinet

Het kabinet heeft de omslag gemaakt die 2 jaar geleden werd beloofd. Dat is de duidelijke conclusie van de tussenbalans in de Verantwoording over 2008. Daarin wordt op transparante en afrekenbare wijze duidelijk aangetoond dat Nederland een socialere koers is gaan varen. Hamer: "Ondanks de crisis heeft het kabinet goede vooruitgang geboekt. We nemen verantwoordelijkheid om dag na dag aan herstel te werken en geven mensen houvast en vooruitgang. Dat doen we door vol in te zetten op extra banen en door te investeren in de kracht van mensen en onze economie."
Op een groot aantal punten ligt het kabinet op koers. Bij ruim 80% van de doelstellingen staan de seinen op groen. Natuurlijk wil de PvdA fractie resultaten op álle onderdelen. Zo is er nog een extra kabinetsbrede inzet nodig bij bijvoorbeeld het project schoon en zuinig en voor het verbeteren van de sociale veiligheid. Hamer: "Maar laat ik vooral mijn zegeningen tellen. Armoede wordt gerichter aangepakt, de beloofde extra wijkagenten zijn aangesteld en het aantal brede scholen groeit fors. Daar hebben mensen echt wat aan."
Met het crisispakket heeft het kabinet er nog een schepje bovenop gedaan. We investeren in banen, wijken, onderwijs en duurzame energie. Bovendien garanderen we de sociale zekerheid voor iedereen die daar een beroep op moet doen. Er is 10 miljard vrijgemaakt om de WW op peil te houden. Hamer: "Op deze manier kunnen we beter uit de crisis komen. Daarom moeten kabinet en Kamer nu alle energie gebruiken om te zorgen dat het zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Burgers en bedrijven moeten de toegezegde steun zo snel mogelijk gaan merken."