Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen veroordeelt arrestatie en detentie Aung San Suu Kyi

15 mei 2009 | Minister Verhagen veroordeelt de arrestatie van de Birmese oppositieleidster en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi en haar detentie in de Insein gevangenis in Rangoon.

`Ik roep de Birmese autoriteiten op Aung San Suu Kyi onmiddellijk en zonder voorwaarden vooraf vrij te laten', aldus Verhagen. Nederland zet zich in voor de vrijlating van alle 2000 politieke gevangenen in Birma.

Vorige week zwom een Amerikaanse man onaangekondigd naar de zwaar bewaakte woning van Aung San Suu Kyi, waarna hij weigerde te vertrekken. Zijn verblijf was volgens de militaire regering van Birma in strijd met de regels die verbonden zijn aan haar huisarrest.

Verhagen: `Omdat de huidige termijn van het huisarrest van Aung San Suu Kyi binnenkort verstrijkt, lijkt het er op dat de Birmese junta een voorwendsel zoekt om dat opnieuw te kunnen verlengen, mede met het oog op de verkiezingen in 2010.'

De minister benadrukt dat Nederland zich in EU- en VN-verband en in de rechtstreekse contacten met de landen in de regio blijft inzetten voor democratisering, politieke dialoog en respect voor de mensenrechten in Birma.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl