NCKO rapport kwaliteit kinderopvang erger dan verwacht

15/05/2009 19:05

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV pleit voor strenger toezicht en betere regels

ABVAKABO FNV is geschrokken van de dramatische conclusies uit het eindrapport van de Nationale Studie Pedagogische Kwaliteit Kinderopvang, uitgevoerd door het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO). Dit rapport is vandaag door Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer aangeboden. De kwaliteit van de kinderopvang is sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in 2005 verder gedaald en kinderopvangcentra overschrijden stelselmatig de regels. De bond pleit daarom voor meer regie van de overheid door betere kwaliteitsregels en strenger toezicht.

Hoe meer kinderen, hoe meer winst, maar hoe minder kwaliteit

ABVAKABO FNV ziet een verband tussen de afname van kwaliteit en de toename van marktwerking sinds de invoering van de Wet Kinderopvang. Marktwerking werkt niet zolang er een tekort aan plaatsen binnen de kinderdagverblijven bestaat. Er is namelijk geen ruim aanbod waaruit ouders de beste opvang voor hun kind kunnen kiezen; zij zijn afhankelijk van de opvang waar plaats is. Het marktdenken leidt tot ongewenst winstbejag: ieder extra kind levert immers meer geld op. Maar: hoe meer kinderen, hoe minder kwaliteit. Dat toont het vandaag gepresenteerde eindrapport onomstotelijk aan.

Maatregelen

ABVAKABO FNV vindt dat de overheid meer regie over de kinderopvang moet nemen. Zo moeten de kwaliteitsregels worden aangescherpt, onder andere met inbreng van pedagogische beroepskrachten. De huidige, ontoereikende kwaliteitsregels zijn tot stand gekomen met slechts inbreng van de ouders en de kinderopvangcentra.

Daarnaast pleit de bond voor strenger toezicht. De vandaag gepresenteerde studie toont aan dat de werkelijkheid veel ernstiger is dan in de rapporten van de inspectie terugkomt. Omdat inspectiebezoeken vooraf worden aangekondigd, verschilt de situatie tijdens de inspectie van de dagelijkse praktijk. Door inspectiebezoeken niet langer vooraf aan te kondigen, zou al een beter beeld moeten ontstaan. Daarnaast is het van belang dat de gemeenten de regels beter handhaven.

Corrie van Brenk, Bestuurder Kinderopvang ABVAKABO FNV:

"We wisten al dat de kwaliteitsregels ontoereikend zijn en dat ze vaak worden overschreden. Maar de conclusies uit het rapport zijn nog erger dan verwacht. Zo is het aantal kinderen in de groepen toegenomen en worden de wettelijke normen tot maar liefst 17 procent overschreden. De kwaliteitseisen zijn een wettelijke ondergrens waaraan moet worden voldaan. Maar steeds meer werkgevers beschouwen de regels als het maximum."

ABVAKABO FNV heeft al eerder bij Staatssecretaris Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de bel getrokken over de ontoereikende kwaliteitsregels en het aangekondigde toezicht en verwacht dat het rapport nu eindelijk zal aanzetten tot de noodzakelijke ingrepen.



ABVAKABO FNV