Gemeente Coevorden

RIVM treft geen zware metalen aan rond terrein TS Metals Coevorden

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in eerste instantie geen zware metalen aangetroffen in het gebied rond het terrein van TS Metals in Coevorden, waar afgelopen woensdag een langdurige brand heeft gewoed. Dat blijkt uit de bemonstering die het RIVM donderdag op verzoek van de brandweer heeft uitgevoerd. Het RIVM spreekt nog niet van een definitieve conclusie omdat nog verder onderzoek wordt uitgevoerd. Zo kunnen de onderzoekers nog niet uitsluiten of dioxinen zijn vrijgekomen.

Het onderzochte gebied heeft een lengte van één kilometer; van het terrein van TS Metals tot aan de provinciale weg N34. Het RIVM heeft onderzocht of er neerslag van de rookwolk in het gewas zit. In het gebied zijn drie agrariërs gevestigd met vee dat in de weilanden graast.

Preventieve controle
Omdat het RIVM nog niet met zekerheid kan zeggen of er sprake is van dioxinen in het gras en het gewas, is uit preventief oogpunt besloten de melkverwerkende bedrijven hiervan in kennis te stellen. Aan de melkverwerkers die melk afnemen van de agrariërs uit het gebied is gemeld dat extra controle op de geleverde melk gewenst is.

Brand TS Metals

Op woensdag 13 mei brak rond 12.15 uur brand uit bij het bedrijf TS Metals dat is gevestigd aan de Scholekster op industrieterrein Leeuwerikenveld in Coevorden. De rookpluim was in heel zuidoost Drenthe en in de omgeving van Hardenberg te zien. Donderdagochtend werd om 6.00 uur het sein `brand meester' gegeven. De Brandweer Coevorden heeft tot 10.00 uur nageblust en opgeruimd.