Dienstenbond CNV

Nieuws

15 mei 2009

Achmea biedt 0% loonsverhoging

Tijdens het 1e overleg over een nieuwe cao met Achmea heeft Achmea 0% loonsverhoging geboden. CNV Dienstenbond constateert dat Achmea zich hiermee niet aan het Sociaal Akkoord houdt.

Tijdens het 1e cao-overleg hebben zowel CNV Dienstenbond, de overige vakorganisaties als Achmea hun voorstellen met betrekking tot de nieuwe cao toegelicht. Voor CNV Dienstenbond en andere vakorganisatie is het belangrijk om zowel afspraken te maken over werkzekerheid als over een loonsverhoging, waarbij de koopkracht gegarandeerd is.

In het Sociaal Akkoord dat tussen werkgevers, vakorganisaties en overheid is afgesloten, is afgesproken dat als werkgevers aandacht besteden aan werkgelegenheid er een loonsverhoging die koopkracht geeft wordt afgesproken. Dit Sociaal Akkoord is zowel door werkgevers als door vakorganisaties ondertekend. Zowel iedere vakorganisatie als iedere werkgever wordt geacht zich hieraan te houden.

Achmea heeft voor de nieuwe cao het volgende mondeling voorgesteld:
* een loonsverhoging van 0%;

* het voorbehoud om de eindejaarsuitkering/13e maand, zoals die nu geformuleerd staat in artikel 7.8 van de cao afhankelijk te laten zijn van het bedrijfsresultaat. Nu is dat een vaste uitkering;
* doorgaan met sociale innovatieafspraken;
* aandacht voor kwaliteitsafspraken rondom werkzekerheid om kwetsbare groepen weerbaarder te maken.

Reden voor Achmea om met deze voorstellen te komen zijn de verliescijfers van Achmea. Er is geen geld voor loonsverhoging, zo wordt gezegd. Zowel de 0% als het voorbehoud om de eindejaarsuitkering/13e maand geen vaste uitkering meer te laten zijn betekenen in feite een achteruitgang in inkomen voor de Achmea-medewerkers.

CNV Dienstenbond heeft aan Achmea aangegeven dat zij constateert dat Achmea zich niet aan het Sociaal Akkoord houdt. Ook hebben wij aangegeven dat wij ervan uitgaan dat iedere werkgever dus ook Achmea zich aan het Sociaal Akkoord houdt en dat er minimaal koopkrachtbehoud wordt afgesproken, mits er goede werkzekerheidafspraken worden gemaakt.

Met betrekking tot werkzekerheid zijn door CNV Dienstenbond een aantal concrete voorstellen gedaan, zoals een persoonlijk opleidingsbudget, het wegen van ervaring, zodat medewerkers een mbo- of hbo-diploma kunnen krijgen, aandacht voor kwetsbare groepen, aandacht voor de loopbaan tijdens Kompasgesprekken en werkervaringplekken voor Wajongeren. Achmea gaf aan hier het volgende overleg verder over te willen praten.

CNV Dienstenbond wil graag van u weten wat u van de mondelinge voorstellen van Achmea vindt. U kunt dat laten weten aan uw bestuurder Ike Wiersinga (i.wiersinga@remove-this.cnvdibo.nl). Voor vragen of opmerkingen kunt u ook bij haar terecht.

Nog even dit. U bent lid. Uw collega nog niet? Het blijkt dat het broodnodig is. Wellicht kunt u uw collega van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Wij rekenen op u!