Dienstenbond CNV

Nieuws

15 mei 2009

Verlies 450 banen bij Roto Smeets onverwacht veel

Loonoffer 3% voor behoud 65 arbeidsplaatsen pure chantage.

Vandaag maakt de Roto Smeets Group bekend 450 banen te schrappen. Dat gaat concernbreed gebeuren, maar treft met name de vestigingen in Utrecht en Etten-Leur. Richard Leloux, bestuurder van CNV Media is geschrokken van de omvang. "Wij wisten dat Roto Smeets iets zou moeten ondernemen om het bedrijf weer winstgevind te maken, maar dit massa-ontslag is een onverwacht grote klap voor de werknemers".

Het is duidelijk dat Roto Smeets lijdt onder de huidige recessie. Het afgelopen boekjaar 2008 werd al met de nodige kunst en vliegwerk afgesloten. De grafische bedrijven kampen inmiddels met een overcapaciteit van 20%. In die zin kwam de harde ingreep niet uit de lucht vallen. Grote boosheid is er bij Leloux over het vandaag aangekondigde loonoffer van 3% voor iedere werknemers per 1 augustus as. In ruil daarvoor biedt de werkgever aan niet nog eens 65 banen te schrappen. Leloux: "Dat is pure chantage. De verantwoordelijkheid voor een extra sanering wordt nu volledig bij de werknemers gelegd. Dat kan niet en is ongepast!"

Natuurlijk is door CNV Dienstenbond met Roto Smeets van gedachte gewisseld over de toepassing van de Deeltijd WW. Maar een dergelijke maatregel is onvoldoende om het bedrijf overeind te houden. Recent heeft CNV Dienstenbond een sociaal plan uit onderhandeld met de werkgever. Dit plan voorziet in werk-naar-werk regelingen, vervangende arbeid extern en een beschermingsregeling voor ouderen. Leloux: "Ik maak me zorgen over de volledige herplaatsing van de medewerkers. We zullen er op toezien dat Roto Smeets er alles aan doet om mensen een nieuw perspectief te bieden."

Meer informatie:

Richard Leloux, bestuurder CNV Media: 06 - 20471891

Evert de Groot, hoofd communicatie: 06 - 10884141