Groen!

Groen! blijft strijden voor gelijke rechten voor holebiâs

door Inge Jooris (Groen!) op 15 mei 2009 in "Diversiteit"

Groen! blijft ijveren voor volledig gelijke kansen voor holebiâs, niet alleen in België maar binnen heel Europa. In België zijn de rechten van homoâs en lesbiennes op vlak van huwelijk en adoptie verzekerd, maar zolang het overgrote deel van de andere EU-lidstaten (laat staan andere landen in de wereld) niet mee zijn, kunnen die rechten ook weer makkelijk afgenomen worden. Alle groene holebi-kandidaten en voorzitster Mieke Vogels zullen zaterdag samen met Ecolo met een fietswagen mee rijden in de stoet.

De VS heeft onlangs bewezen dat gelijke rechten voor holebi's makkelijk weer kunnen worden afgenomen. In sommige staten werd het homohuwelijk opnieuw afgeschaft. In verschillende van de nieuwe EU-lidstaten is de meerderheid gekant tegen gelijke rechten voor holebi's, worden gayprides verboden en is er zeer veel geweld tegen homo's en lesbiennes.

Uit een onderzoek van FRA (= Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten) worden holebi's nog steeds openlijk gediscrimineerd in Europa. Nog volgens het rapport is België relatief tolerant en worden de rechten van holebi's in ons land goed beschermd. Toch maakt het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) enkele kanttekeningen bij het rapport. "Zelfs al lijkt België af en toe een paradijs voor holebi's danzij ons progressief legislatief arsenaal, toch blijven hardnekkige vooroordelen het leven van holebi's en transseksuelen moeilijk maken in alle sectoren van het sociaal leven," liet directeur Jozef De Witte optekenen.

Uiteraard zijn gelijke rechten niet alleen voor holebi's belangrijk. Daarom komt Groen! op voor alle minderheden. Dit doen we niet door al hun problemen op één hoop te gooien, maar door de verschillende doelgroepen in hun eigenheid te erkennen en te ondersteunen. Op die manier werken we aan een echte emancipatie voor elke doelgroep. Daarom blijft Groen! de holebi-federatie volop steunen. Groen! vraagt ook opnieuw meer aandacht voor man-man prostitutie, eist AIDS-campagnes die zich specifiek richten op homomannen en ondersteunt allochtone holebi's.

De groene holebi-kandidaten zijn:
Bruno De Lille (lijsttrekker in Brussel)
Nicole Van Praet (tweede opvolger in Antwerpen) Tie Roefs (tweede kandidaat Vlaams-Brabant)
Philippe Avijn en Inge Jooris, beiden op de Europese lijst. Frederic Roekens, Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bruno Deboosere, West-Vlaanderen

Klik hier voor het Europese, Vlaamse en Brusselse holebiprogramma van Groen!

Klik hier voor meer info over de holebiparade

Contact: Inge Jooris -
Deel Deel
Inge Jooris