Waterschap Vallei & Eem

Kom naar de Grebbelinie op 16 mei

Publicatiedatum : 21 april 2009

Op en rond de Grebbelinie wordt zaterdag 16 mei 2009 voor de tweede keer de Grebbeliniedag gehouden. Voor jong en oud zijn er die dag tussen Rhenen en Spakenburg allerlei activiteiten die in het teken staan van de Grebbelinie, de 60 kilometerlange verdedigingslinie tussen de Grebbeberg bij Rhenen en het Eemmeer bij Spakenburg.

Waterschap maakt Linie samen met anderen zichtbaar

Om de verborgen kwaliteiten van de linie voor iedereen weer zichtbaar en herkenbaar te maken, wordt de Grebbelinie `boven water gehaald'. Dat is het doel dat de provincie Utrecht met het uitvoeringsprogramma `De Grebbelinie boven water! nastreeft, samen met provincie Gelderland, twaalf gemeenten, Waterschap Vallei & Eem, Staatsbosbeheer en vele andere organisaties in het gebied

Activiteiten

De Grebbeliniedag is een dag met levende verhalen. Op diverse plekken kan worden geluisterd naar verhalenvertellers die oude en nieuwe verhalen over deze linie vertellen.
De Grebbeliniedag is dan ook een uitstekende dag om deze historische en fraaie linie te verkennen. Lokale organisaties en ondernemers uit het gebied organiseren uiteenlopende activiteiten. De Grebbeliniedag is een dag met levende verhalen. Op diverse plekken kan worden geluisterd naar verhalenvertellers die oude en nieuwe verhalen over deze linie vertellen.
Bij Hoeve de Beek in Woudenberg geven soldaten in historische kledij een levensechte demonstratie hoe het leven in de mobilisatietijd was. Elders langs de Grebbelinie worden excursies gehouden (zowel natuurexcursies als cultuurhistorische excursies), is er een tentoonstelling over de Grebbelinie en worden sportieve en recreatieve activiteiten georganiseerd.

bron: www.grebbeliniedag.nl
bron: www.grebbeliniedag.nl

Vrijwel het gehele Valleikanaal is geschikt voor een tocht met de kano. Waterschap Vallei & Eem heeft diverse kanosteigers aangelegd. Zo beleef je de linie vanuit een heel ander perspectief

Kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Bezoekers van de Grebbeliniedag kunnen ook zelf op pad. Over de Grebbelinie lopen verschillende klompenpaden. Daarnaast zijn er fietsroutes uitgezet, onder meer langs zogenoemde wederopbouwboerderijen. Voorts rijdt er een bus tussen verschillende locaties waar activiteiten plaatsvinden. De lijst met activiteiten op deze Grebbeliniedag is erg uitgebreid en gevarieerd. Het complete programma van de Grebbeliniedag is op website www.grebbeliniedag te raadplegen.