IJssellandziekenhuis

4 May 2009

Diabetes informatiemarkt in ziekenhuis op 16 mei

Het IJsselland Ziekenhuis organiseert op zaterdag 16 mei van 10.00 - 15.00 uur een informatiemarkt voor mensen met diabetes. De markt wordt georganiseerd door het diabetesbehandelteam van het IJsselland samen met Mediq Direct Diabetes. Patiënten vinden hier informatie over alle aspecten van hun ziekte zoals medicatie, voeding en voetproblematiek. De markt is voor iedereen toegankelijk en de toegang is gratis.

De markt biedt een diversiteit aan stands. De ziekenhuisapotheker is aanwezig om alle vragen over diabetesmedicatie te beantwoorden en bezoekers kunnen terecht bij de diabetesverpleegkundigen, diëtisten en de podoposturaaltherapeut. Diabetespatiënten kunnen hun bloedsuikermeter laten controleren.

De Diabetes Vereniging Nederland (DVN) is voor alle vragen beschikbaar en de bezoeker kan terecht bij de diverse fabrikanten in diabeteshulpmiddelen, zoals meterfabrikanten, insulinepennen, insulinepompen, naalden. Ook aan de tabletgebruikers is gedacht.

Controle bloedsuikermeter
Op de informatiemarkt kunnen patiënten hun bloedsuikermeter laten controleren. Het is aan te raden dit minimaal één maal per jaar te laten doen. Bezoekers die van deze service gebruik willen maken dienen zowel de meter als prikpen en stripjes mee te nemen. De betreffende meterfabrikant zal de meter in samenwerking met het laboratorium van het IJsselland controleren. Meer informatie vindt u ter plaatse.

Diabetes Mellites, een chronische ziekte
Het aantal patiënten met de chronische ziekte Diabetes Mellitus is de laatste decennia explosief toegenomen. Veranderingen in leefstijl en eetgewoontes zijn de belangrijkste oorzaken. Leven met diabetes brengt extra kosten met zich mee door levenslange medicatie. De ziekte vereist goede voorbereiding bij alles wat je gaat doen en een gezonde levensstijl is van essentieel belang.

Diabeteszorg in het IJsselland Ziekenhuis
In 2008 kwam het IJsselland Ziekenhuis in een onderzoek van bureau Mediquest naar voren als het beste ziekenhuis in Nederland voor diabeteszorg. Het bureau gebruikt hierbij o.a. cijfers van de Inspectie van de Gezondheidszorg, de vereniging Kind en Ziekenhuis en de overheidssite kiesbeter.nl.

De eerste plaats wordt vooral behaald door de opzet van het diabetesteam in het ziekenhuis. Het diabetesteam bestaat uit internisten, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, een psycholoog en een podoposturaaltherapeut. Door de intensieve samenwerking tussen internist en diabetesverpleegkundige kan een goed gereguleerde diabetespatiënt om-en-om gezien worden door de internist en diabetesverpleegkundige. Zo blijft controle voor de patiënt gewaarborgd.

De diëtisten worden ingeschakeld voor educatie op het gebied van voeding en leefstijl. Omdat o.a. beschadigingen aan ogen en voeten kunnen ontstaan als complicaties bij diabetes, is er nauwe samenwerking met de oogarts, de voetenpoli en het multidisciplinaire voetenspreekuur.

Om een gezonde levensstijl te bevorderen, biedt het diabetesteam in samenwerking met de afdeling fysiotherapie een succesvol beweegprogramma met voedingsvoorlichting aan.

Bij vragen over de informatiemarkt
Als u nog vragen heeft over deze markt, kunt u contact opnemen met de diabetesverpleegkundigen (email: diabver@remove-this.ysl.nl of tel. 010 - 258 5000 en vragen naar de diabetesverpleegkundigen) of afdeling Patiëntenvoorlichting
(patientenvoorlichting@remove-this.ysl.nl of tel. 010 - 258 5137).
---

Gerelateerd nieuws
Diabetesmarkt zaterdag 16 mei - 24-04-09 17:01