Humanitas organiseert op 16 mei DichtbijDag

04/05/2009 14:46

Humanitas

Op zaterdag 16 mei organiseert de vereniging Humanitas de DichtbijDag. Al bijna 65 jaar zet Humanitas zich in voor de Nederlandse samenleving. Door haar grote verscheidenheid is vaak niet in één keer duidelijk wat Humanitas nu precies doet. Daarom is iedereen welkom om Humanitas, haar werk en de vrijwilligers op meer dan 40 locaties van dichtbij te leren kennen. De activiteiten verschillen van een discussie met politici tot informatiemarktjes met optredens van plaatselijke beroemdheden. Op www.humanitasdichtbijdag.nl staat een overzicht van alle lokale activiteiten. Lodewijk de Waal, directeur van Humanitas, woont enkele activiteiten bij.

Sterker

Humanitas geeft mensen die dat tijdelijk nodig hebben een steuntje in de rug. Of dat nu ouderen, kinderen, mensen die in een isolement verkeren, dak- of thuislozen, mensen met een beperking of jonge asielzoekers zijn. Door dat tijdelijke steuntje komen mensen er vaak sterker uit. Ze kunnen de toekomst met meer vertrouwen tegemoet zien. Dat is waar Humanitas al vanaf mei 1945 op vertrouwt: dat mensen actief zelf vorm kunnen geven aan hun eigen leven. En dat je de verantwoordelijkheid neemt om elkaar daarbij af en toe een handje te helpen.

Oog voor maatschappelijke ontwikkelingen

In de bijna 65 jaar dat Humanitas actief is, heeft zij altijd midden in de samenleving gestaan. Naast het meer traditionele vrijwilligerswerk als rouwbegeleiding en huisbezoeken aan ouderen, heeft Humanitas altijd oog gehad voor maatschappelijke ontwikkelingen en groepen die anderen links lieten liggen. Zo was Humanitas de eerste die zich inzette voor transgenders, alleenstaande minderjarige asielzoekers, slachtoffers van mensenhandel en vrouwelijke gedetineerden en hun kinderen.

Humanitas: dichtbij mensen

Humanitas werkt dichtbij mensen: door heel Nederland zijn 90 lokale afdelingen te vinden. Vanuit 5 districten en een Landelijk Bureau worden de afdelingen en hun 10.000 vrijwilligers ondersteund. Met elkaar staan ze 35.000 mensen bij. De afdelingen pakken zelf zoveel mogelijk projecten op: zij hebben immers de oren en ogen om te zien waar en voor wie in hun omgeving hun werk het hardst nodig is. In de loop der jaren zijn er naast de vereniging Humanitas zelfstandige werkstichtingen ontstaan. Zij bieden hulp aan specifieke groepen in de samenleving.





http://www.humanitasdichtbijdag.nl