Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
mei 2009

Amsterdam | zaterdag 16 mei

MILIEU EVENT op de Vrije Universiteit

1e Nationale MilieuOlympiade 2009

Welke scholieren en docenten zijn de winnaar geworden van de eerste Nationale MilieuOlympiade 2009? Op 16 mei reikt minister Ronald Plasterk de prijzen uit tijdens een feestelijke manifestatie.

De Vrije Universiteit van Amsterdam, Stichting Cosmicus, Senter Novum,het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling en Platform Bèta Techniek organiseren dit voorjaar de eerste nationale MilieuOlympiade.

Tijdens de feestelijke finaledag is er een uitgebreid milieuevent waarbij de menselijke maat en het milieu centraal staan. Hoe werken plaatselijke beslissingen van mensen door op wereldschaal? Hoe kunnen we met onze keuzes het tij keren? Is het een kwestie van briljante nieuwe ideeën of is de liefde voor de natuur belangrijk?

Onder het motto Hoe groot is jouw liefde voor het milieu? sturen middelbare scholieren en docenten projectvoorstellen in met praktische verbeteringen voor het milieu. De projecten liggen op het raakvlak van milieu en natuurkunde, scheikunde, biologie, gezondheid en maatschappij.

Een deskundige jury onder leiding van Pier Vellinga, directeur van het Klimaatcentrum VU, beoordeelt de projecten. Voor leerlingen is de eerste prijs ¤ 5.000,-. Voor docenten is de eerste prijs ¤ 2.500,-. Er zijn ook publieksprijzen voor docenten en leerlingen.

De beste inzendingen presenteren zich op een omvangrijke milieumarkt. Verspreid over de campus van de Vrije Universiteit vindt u een gevarieerd programma van activiteiten, masterclasses en lezingen op het gebied van mens en milieu.

Met medewerking van o.a. Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en vooraanstaand lid van het innovatieplatform en Wubbo Ockels, natuurkundige, ruimtevaarder, en hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft.

Wanneer: Zaterdag 16 mei 2009

Waar: Vrije Universiteit | De Boelelaan 1105 | Amsterdam

Tijd: 10.00 uur tot 18.00 uur, om 16.00 uur is de prijsuitreiking.

Toegang: gratis

Meer informatie vindt u op www.vupodium.nl en www.inespo.nl

PROGRAMMA

09.00 Ontvangst - Inloop

10.15 Opening

10.30 Toelichting op de workshops en het middagprogramma

10.40 Start tentoonstelling

Keuzeprogramma workshops, masterclasses en lezingen

11.00 Ronde 1 van het keuzeprogramma

12.00 Ronde 2 van het keuzeprogramma

12.45 Pauze met een optreden van EmmerNemmer

13.30 Ronde 3 van het keuzeprogramma

14.30 Ronde 4 van het keuzeprogramma

15.55 Optreden scholieren

16.00 Welkom door René Smit, voorzitter College van Bestuur Vrije Universiteit en Adem Kumçu, voorzitter Stichting Cosmicus

16.05 Lezing Wubbo Ockels, astronaut

16.15 Lezing Robbert Dijkgraaf, president KNAW

16.30 Interviews met de drie genomineerden en de publiekswinnaar 16.45 Juryvoorzitter Pier Vellinga, directeur van het Klimaatcentrum van de Vrije Universiteit, maakt de prijswinnaars bekend 16.50 Ronald Plasterk,minister Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, reikt de prijzen uit
16.55 Optreden scholieren
17.00 Einde, napraten én alle deelnemers op de foto met de minister