Stadsdeel Zeeburg


---

Feestelijke onthulling en buurtfeest beeldengroep Amphitrite

8 mei 2009
Zaterdag 16 mei 2009 wordt de beeldengroep Amphitrite op het KNSM-eiland onthuld en worden de fonteinen in gebruik gesteld. Het kunstwerk is na jaren weer terug op de oorspronkelijke locatie. Rondom de onthulling is er buurtfeest op de KNSM-laan. Er zijn speciale activiteiten voor kinderen.

Beeldengroep Amphitrite

Het kunstwerk Amphitrite is gemaakt door de kunstenaar Albert Termote (1887-1978) en stelt de godin van de zee voor. Zij wordt geflankeerd door haar zoon Triton, die op een schelp blaast, en een dolfijn. De beeldengroep stond in het Oosterdok, een locatie waar het beeld door alle ontwikkelingen niet meer goed tot haar recht kwam.

Foto: Artist impression van Amphitrite

Geschiedenis

De beeldengroep is 50 jaar geleden door het personeel van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) geschonken aan haar directie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de maatschappij. Na het vertrek van de KNSM naar Rotterdam en door de bouwplannen voor het KNSM-eiland, was er geen plaats meer voor de beeldengroep op de oorspronkelijke locatie. Na enige omzwervingen kreeg het kunstwerk uiteindelijk in 1989 een plaats in het Oosterdok en heeft de KNSM het beeld aan de gemeente Amsterdam geschonken.

De Stichting Herplaatsing Beeldengroep Amphitrite, die zich sterk heeft gemaakt voor de terugkeer van de beeldengroep naar de oorspronkelijke locatie, bestaat uit oud zeevarenden en walmedewerkers van de KNSM. Deze maatschappij verzorgde het vervoer van mensen en goederen over de hele wereld en had zijn basis op wat nu het KNSM-eiland heet. Op het hoogtepunt werkten er circa 5.000 mensen bij de maatschappij.

Programma onthulling 16 mei 2009

11. 00 uur: Toespraak door stadsdeelwethouder Dennis Straat van Zeeburg en Kees Stal, voorzitter van de Stichting Herplaatsing Beeldengroep Amphitrite, vanaf het podium op de kop van de KNSM-laan, tegenover het Azartplein.

Aansluitend: Onthulling beeldengroep Amphitrite door stadsdeelwethouder Dennis Straat en mevrouw D.E.M. Vermeulen-Cranch, weduwe van KNSM-directeur G. Vermeulen. Met medewerking van muziekgezelschap Wittenburg en het Amsterdams Havenkoor.

Vanaf 12.30 uur: De Kompaszaal van Loods 6 op de KNSM-laan 311 is open voor publiek. In de hal is een kleine tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de KNSM. In de Kompaszaal zelf treedt de Chris Corstens Jazzband op.

Feestelijke dag

Voor de bewoners van het KNSM-eiland en andere geĂŻnteresseerden organiseren stadsdeel Zeeburg en Stichting Kunstwerk Loods 6 op die dag ook een buurtfeest met kraampjes van winkeliers en organisaties uit de buurt.

Na afloop van de plechtigheden bij de beeldengroep is het herinneringsboek, dat de wederwaardigheden van 'Amphitrite' en de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij (KNSM) verhaalt, vanaf omstreeks 11.30 uur verkrijgbaar bij een van de kraampjes op het buurtfeest. Na 16 mei is dit boek ook te koop in de Kompaszaal van Loods 6.

Kinderen

Ook de kinderen zijn van harte welkom op het feest. Op het Mien Ruysplantsoen staat een zweefmolen. Ook wordt daar de kinderinstallatie 'Amphitrite op het platte vlak (werken op papier)' gemaakt. Tussen 13.00 en 15.00 uur kunnen kinderen van groep 3 tot met 5 in groepjes verschillende kleurplaten inkleuren met verschillende materialen.

---