The Sochi Project: onderzoeksjournalistiek privaat gefinancierd.

08/05/2009 13:42

Prospektor

Schrijver en fotograaf presenteren uniek journalistiek project tijdens Fotofestival Naarden.

Tijdens het Fotofestival Naarden (16 mei - 24 juni) presenteren fotograaf Rob Hornstra (1975) en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen (1979) een uniek vijfjarig journalistiek project over de Olympische regio rond Sochi. Het is voor het eerst in Nederland dat langdurige onderzoeksjournalistiek door particuliere financiers wordt mogelijk gemaakt.

"Wij willen dit interessante gebied de tijd en aandacht geven die het toekomt," zeggen Rob Hornstra & Arnold van Bruggen. "Tegelijkertijd zijn we benieuwd naar de verrijking van een dergelijk project als je abonnees, lezers en kijkers, inspraak geeft in je journalistieke werk. In een schetsboek houden we onze reizen, contacten en vorderingen bij. Onze donateurs kunnen ons sturen, reacties geven of om opheldering vragen. Dit soort democratische journalistiek is de toekomst."

The Sochi Project heet het journalistieke project waaraan Rob Hornstra & Arnold van Bruggen zich hebben gecommitteerd. Tussen 2009 en 2014 wordt de regio rond het Russische Sochi onder de loep genomen. Hier worden in 2014 de Olympische Winterspelen georganiseerd. Nooit eerder zijn Olympische Spelen in zo'n turbulent gebied georganiseerd. De Olympische Spelen hebben een interessante geschiedenis. Ze zijn onder andere georganiseerd in Hitler-Duitsland, straatarm Mexico en communistisch China en hebben lokaal vrijwel altijd verwoestende gevolgen. In 2014 vinden de Olympische Spelen plaats in Sochi, Rusland. Nooit eerder hebben Olympische Spelen plaatsgevonden in een gebied dat sterker contrasteert met de glamour van de Spelen dan Sochi. Op twintig kilometer afstand bevindt zich conflictgebied Abchazië. Ten oosten reiken de bergen van de Kaukasus tot in obscure en verarmde deelrepublieken als Tsjerkessië, Ingoesjetië, Noord-Ossetië en Tjetsjenië. Aan de kust staan oude Sovjetsanatoria schouder aan schouder met de duurste hotels en clubs van de Russische rivièra. Tussen nu en 2014 zal de landstreek rondom Sochi onherkenbaar veranderen. Een subtropische landstrook met palmbomen op het strand en dolfijnen in de zee zal worden verbouwd tot een futuristisch ogende boulevard vol ijsstadions, villawijken en het Olympisch dorp.

Voor Nederland is het de eerste keer dat een langdurig journalistiek project door private financiers wordt mogelijk gemaakt. 'The Sochi Project' verloopt via de website www.thesochiproject.org. In drie prijscategorieen 'brons', 'zilver' en 'goud' en in het Engels en het Nederlands kunnen donateurs op de hoogte blijven van de vorderingen rond Sochi. In ruil voor hun donaties krijgen zij toegang tot website (brons), een jaarlijkse publicatie (zilver) en een unieke fotoprint (goud) opgestuurd. Nooit eerder is een individueel journalistiek project op een dergelijke manier gefinancierd. Rob Hornstra & Arnold van Bruggen vinden het belangrijk dat journalistieke projecten van een dergelijke omvang bestaan. 'Sochi 2014' is slechts een van de vele verhalen die op een dergelijke manier gemaakt zouden kunnen worden. Door de verzakelijking van de Nederlandse kranten en dagbladen is er minder ruimte voor de lange verhalen, documentaires en diepgravende journalistiek uit het buitenland. The Sochi Project hoopt een voorzet te geven voor een alternatieve benadering hiervan.

The Sochi Project is een samenwerking tussen Rob Hornstra (borotov.com), Arnold van Bruggen (prospektor.nl) & ontwerpbureau Kummer en Herrman (kummer-herrman.nl).

The Sochi Project wordt 23 mei gepresenteerd op het fotofestival Naarden, waar '101 Billionaires' van Rob Hornstra een van de 'highlight'-tentoonstellingen is.

Aanvang 11.00 uur, entree 5,00 euro

www.thesochiproject.org is vanaf 13 mei online.


--

OVER DE MAKERS

De totstandkoming van de samenwerking tussen documentairefotograaf Rob Hornstra (1975) en schrijver / filmmaker Arnold van Bruggen (1979) laat zich kort samenvatten. Zonder elkaar te kennen belde Arnold eind 2006 naar Rob met de vraag: "We gaan over twee weken naar Abchazië. Ga je mee?"

Arnold en Rob zijn verslaafd aan achtergrondverhalen en overtuigd van de kracht van slow journalism. Ze werken zowel individueel als gezamenlijk aan langlopende projecten met als doel om mensen in contact te brengen met werelden die ze zelf niet of nauwelijks kennen. Hun interesse bestrijkt een breed arsenaal aan onderwerpen. Zo werkt Arnold naast The Sochi Project onder andere aan een film over zijn geboorte-eiland Texel terwijl Rob bezig is met een persoonlijk document over zijn buurmannen in de Utrechtse volkswijk Ondiep. Of ze nu vlak bij huis of aan de andere kant van de wereld werken, hun diepgewortelde interesse en onafhankelijke werkwijze leiden keer op keer tot geestverruimende verhalen.

De fotografie van Rob kenmerkt zich door een gestileerde rauwheid, met een grote dosis inhoudelijk engagement. Hij gaf drie fotoboeken uit in eigen beheer, die ondanks toenemende oplages steeds sneller uitverkocht raakten. Voor internationale kranten en tijdschriften maakte hij documentaire series in opdracht. Ook nam hij deel aan tal van (solo-) tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Naast zijn eigen werkzaamheden als documentairemaker is hij oprichter en artistiek leider van FOTODOK - Space for Documentary Photography.

Arnold is mede-oprichter van het journalistieke productiebureau Prospektor. Hij heeft vele hoeken der aarde bereisd, waaronder vooral Oost-Europa en de voormalige Sovjet-Unie. Zijn geschreven en gefilmde documentaires werden gepubliceerd in kranten en tijdschriften en vertoond op festivals en televisie. In zijn artikelen klinkt persoonlijke betrokkenheid door en liefde voor de tragische absurditeit van de documentaire verhalen die hij opzoekt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.thesochiproject.org