Gemeente Tilburg

Persbericht
11 mei 2009

Opening Heuvel zaterdag 16 mei

Vanaf 15.00 uur activiteiten rond het plein, om 16.00 uur officiële opening

Op zaterdag 16 mei om 16.00 uur wordt de nieuwe Heuvel officieel geopend. Deze week rond de aannemer de laatste werkzaamheden af. Op donderdag 14 mei komt het standbeeld van Willem II terug op de Heuvel. Het beeld wordt tijdens de opening onthuld. Wethouder Jan Hamming (ruimtelijke ordening): "Vele Tilburgers hebben meegedacht over de invulling van het plein en bijna 4000 mensen hebben uiteindelijk hun stem uitgebracht op dit ontwerp, de Heuvel als stadspodium. Het is mooi om te zien wat het effect van het podium is. De mensen die op de rand van het podium zitten, vormen samen met het groen en de terrasjes weer echt een levendig stadshart. Ik nodig dan ook iedereen uit om zaterdag 16 mei het eindresultaat te komen bekijken".

Activiteiten

Op 16 mei is er vanaf 15.00 uur muziek op het plein en organiseert HappyKids activiteiten voor kinderen. Na de officiële opening om 16.00 uur geeft zanger René Schuurmans een optreden op het nieuwe plein.

Herinrichting Heuvel

2009, het jaar dat Tilburg 200 jaar stadsrechten heeft, was voor het college een mooie aanleiding om de Heuvel opnieuw in te laten richten. In het voorjaar van 2006 is hiervoor een prijsvraag uitgeschreven om Tilburgers te stimuleren met ideeën te komen voor de nieuwe Heuvel. De uitkomsten van deze 'volksraadpleging' zijn gebruikt voor het opstellen van een programma van eisen. Op basis daarvan hebben acht landschapsarchitecten-bureaus de opdracht gekregen om een ontwerp voor de Heuvel te maken. De voorstellen van deze bureaus zijn vervolgens bekeken door een beoordelingscommissie. Deze commissie heeft uiteindelijk drie ontwerpen geselecteerd.

In de periode van 18 december 2006 tot en met 14 januari 2007 kon iedere Tilburger via www.tilburg.nl digitaal stemmen. Hier konden bezoekers digitaal over de Heuvel wandelen en de drie ontwerpen bekijken. Bijna 4000 mensen brachten uiteindelijk hun stem uit. Bureau Sant & Co kwam als winnaar uit de bus.

---