Gemeente Voerendaal

\ 11/5/2009 - Grootschalig gezondheidsonderzoek Limburgse gemeenten

Op 16 mei valt bij ruim 25.000 inwoners van de provincie Limburg de Gezondheidsenquête Limburg 2009 in de brievenbus. De GGD Zuid Limburg en de GGD Limburg-Noord houden deze enquête in opdracht van alle Limburgse gemeenten onder inwoners van 17 65 jaar. Met het onderzoek brengen de GGDen de gezondheid, leefstijl en woonomgeving van de volwassenen in kaart. Op basis van deze gegevens kunnen de Limburgse gemeenten samen met de GGD prioriteiten stellen en (lokaal) gezondheidsbeleid ontwikkelen en realiseren. Deelnemers kunnen een persoonlijk advies krijgen om hun leefstijl nog gezonder te maken. Dit is het resultaat van een unieke samenwerking met de Universiteit Maastricht.

Gezondheidsenquête Limburg 2009

Met de Gezondheidsenquête Limburg 2009 willen de gemeenten en de GGDen de gezondheidssituatie van 17 65 jarigen in beeld brengen. In de enquête staan onder meer vragen over chronische ziekten, roken en alcoholgebruik, voeding en beweging en woonomgeving. Naar aanleiding van de uitkomsten kunnen voorzieningen worden getroffen en/of activiteiten worden georganiseerd.

Iedere stem telt!

Niet iedereen ontvangt een vragenlijst. Steekproefsgewijs zijn er willekeurig 25.000 17-65 jarigen uitgekozen, die een vragenlijst toegestuurd krijgen.

Een goed en betrouwbaar beeld kan alleen worden verkregen als zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Om dit te onderstrepen worden er 15 VVV-bonnen van 100,= verloot onder de deelnemers.

Iedereen een persoonlijk advies!

Nieuw in dit onderzoek is dat de deelnemers ook informatie krijgen over hun huidige leefstijl. Via internet wordt een advies op maat gegeven over bewegen, voeding, alcoholgebruik en roken. Dit persoonlijk advies kan helpen om een gezondere leefstijl te ontwikkelen. Deze methode is wetenschappelijk bewezen en is ontwikkeld door het Onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit Maastricht, onder leiding van Prof. Dr. H. de Vries.

Gezondheid Limburgers in beeld
Door dezelfde vragenlijst in heel Limburg uit te zetten kunnen de resultaten per gemeente(cluster) en per regio met elkaar worden vergeleken en kunnen er ook uitspraken op Limburgs niveau worden gedaan. Vanaf 2010 zullen de GGDen rapporteren over de resultaten.