ProRail

Persbericht


12-05-2009

Open huis Almelo Verdiept

Werktreinen en reizigerstreinen staan opgesteld in de verdiepte bak!

Tijdens een feestelijk Open Huis op zaterdag 16 mei a.s. tussen 12:00-16:00 uur worden inwoners van Almelo en overige belangstellenden in de gelegenheid gesteld om de verdiepte spoorbak te bekijken; het resultaat van drie jaar lang bouwen! Dit kan door een wandeling te maken langs werktreinen en reizigerstreinen, die in de bak staan opgesteld.Â

De looproute begint bij de ingang bij het Bellavistaterrein aan de Parallelweg in Almelo (de bak is ook toegankelijk via trappen in de Ambtstraat (bij huisnummer 11) en in de Bornerbroeksestraat (bij huisnummer 197)). Ter hoogte van de overbrugging Nieuwstraat is beneden in de bak een podium gebouwd, waar u onder het genot van een drankje op schermen een foto- en filmpresentatie van de bouw van Almelo Verdiept kunt bekijken. Ook voor de kinderen zijn hier leuke activiteiten!

De wandeling loopt verder door tot voorbij de Schoolstraat. Aan de ene zijde van het spoor staan reizigerstreinen opgesteld, zoals de Olympische trein en een Sprinter.Â

Aan de andere zijde van het spoor staan werktreinen van spooraannemer VolkerRail opgesteld. De mobiele werkplaats van VolkerRail kan worden bekeken. Dit is een wagon zonder vloeren, die voorzien is van water, elektriciteit en alle gereedschappen en onderdelen die baanwerkers nodig hebben. Hiermee kan de aannemer veilig en snel onderhoud plegen, terwijl het nevenspoor âopenâ blijft. Ook is er een stopmachine te bekijken, een trein die er voor zorgt dat het spoor op de juiste hoogte komt te liggen. Een ballast profileermachine wordt gepresenteerd en een kraan met werkbak, waarmee de aannemer werkt aan de bovenleiding. Met een stomplasmachine wordt ter hoogte van de Bornerbroeksestraat een demonstratie gegeven hoe spoorrails aan elkaar worden bevestigd.

Parkeren

De ingang bij het Bellavistaterrein is lopend goed bereikbaar vanaf station Almelo (uitgang achterzijde). Voor degenen die toch met de auto komen is de parkeergarage van het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) opengesteld. Bezoekers kunnen hier gratis parkeren. De ingang bevindt zich aan de Parallelweg. Bezoekers met auto worden vriendelijk verzocht hier zoveel mogelijk gebruik van te maken.