Fairtrade verovert Nederland

14/05/2009 11:58

Stichting Max Havelaar

Op zaterdag 16 mei ontvangt Het Bildt de titel Fairtrade Gemeente. Het Bildt is daarmee de eerste Friese Fairtrade Gemeente en de derde van Nederland. Ook in de rest van Nederland werken bedrijven, organisaties en lokale overheden naar de Fairtrade Gemeente titel toe. Voor scholen en kerken is dit vanaf nu nog aantrekkelijker doordat zij de titel Fairtrade School en Fairtrade Kerk kunnen verdienen.

Gedeputeerde Hans Konst van de provincie Friesland komt zaterdag 16 mei naar Het Bildt om de titel Fairtrade Gemeente te overhandigen aan Burgemeester Van der Werff. In de aanloop naar de uitreiking zegt Jan Pronk, juryvoorzitter van de landelijke Fairtrade Gemeente campagne: "Het Bildt is een kleine plattelandsgemeente. Dat maakte het voor de lokale campagnewerkgroep extra moeilijk om aan de campagnecriteria te voldoen. Door de inzet van onder andere de plaatselijke Wereldwinkel is het desondanks toch gelukt om het beperkte aantal aanwezige ondernemers te winnen voor fairtrade."

Fairtrade garandeert dat producten verhandeld zijn volgens eerlijke handelsvoorwaarden en voldoen aan strenge milieueisen. Op basis van deze voorwaarden kunnen producenten en boeren in ontwikkelingslanden op eigen kracht investeren in een duurzame toekomst.

In Nederland zijn naast Goes, Groningen en Het Bildt nog dertig andere gemeenten actief met de campagne Fairtrade Gemeente. Elf daarvan zijn al ver op weg om de titel Fairtrade Gemeente te bemachtigen. Deze eervolle titel geeft aan dat de plaatselijke gemeenschap bijzonder veel aandacht besteedt aan fairtrade. Gemeenten kunnen de titel verdienen als ze aan zes campagnecriteria voldoen. Daarmee laten ze onder andere zien dat horeca, winkels, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de lokale overheid fairtrade producten verkopen of gebruiken. Ook promoten zij fairtrade bij de inwoners van de gemeente.

Een lokale werkgroep, met een goede vertegenwoordiging van de lokale samenleving, stuurt de campagne binnen de gemeente aan. Sinds kort is ook mogelijk om als school of kerk de fairtrade titel te bemachtigen. Zo kan de lokale gemeenschap dus stap voor stap de titel behalen. Scholen en kerken verdienen de titel als ze niet alleen fairtrade producten gebruiken, maar ook activiteiten organiseren om hun achterban hiervan bewust te maken en in hun communicatie aandacht besteden aan fairtrade.

Initiatiefnemers

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne.

Jury

De jury van de Fairtrade Gemeente campagne bestaat naast voorzitter en oud minister voor ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk uit: Agnes Jongerius (voorzitter van FNV), Bart Jan Krouwel (voormalig directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Rabobank Nederland), Natasja van den Berg (auteur van het boek 'praktisch idealisme'), Ruerd Ruben (hoogleraar ontwikkelingseconomie aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Jack van Ham (directeur van ontwikkelingsorganisatie ICCO) en Coen de Ruiter (directeur van Stichting Max Havelaar). De breed samengestelde jury is verantwoordelijk voor het beoordelen en toekennen van aanvragen voor de titel Fairtrade Gemeente.





http://www.fairtradegemeenten.nl