Basisschoolleerlingen debatteren over het thema "Europa"

14/05/2009 12:46

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Tweeëntwintig teams van diverse basisscholen uit heel Nederland debatteren op zaterdag 16 mei tijdens het derde Basisschool Debattoernooi. Op het Aloysius College in Den Haag strijden de leerlingen om de titel Basisschool Debatkampioen 2009. De heer mr. G.J. Jansen, Commissaris van de Koningin in Overijssel, zal de prijs uitreiken aan de winaars.

De leerlingen debatteren in drie ronden tegen elkaar, waarna de twee finalisten in de finale ten overstaan van alle deelnemers en andere toeschouwers strijden om de felbegeerde titel. Het toernooi leert de jonge deelnemers analytisch denken, improviseren, overtuigen en argumenteren. Deelname is ter lering maar zeker ook ter vermaak.

150 ballonnen Europa in

Aan het einde van de dag, nadat de winnaars bekend zijn gemaakt, zullen de 150 deelnemende kinderen, geheel in de stijl van het thema "Europa" op het schoolplein 150 blauwe en gele ballonnen oplaten, die zo verspreid worden over Europa. Welke ballon zal het verste komen in Europa? De winnaar ontvangt een professionele debattraining in de klas.

Training

Eerder dit jaar ontvingen alle deelnemende basisscholen een intensieve training debatvaardigheden. Aan de hand van het lesboek Freeze & Go dat speciaal voor dit toernooi werd ontwikkeld, werden leerlingen voorbereid op hun deelname. De basisscholen hebben vervolgens zelf hun vijf beste debaters en een leerling jurylid geselecteerd voor de finaledag.

Sponsor

Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door de Algemene Bestuursdienst. Ieder jaar kiest de organisatie in samenspraak met de toernooipartner een maatschappelijk relevant en actueel thema dat tijdens het toernooi centraal staat. Zo luidt dit jaar het thema 'Europa'. Leerlingen van groep 7 van Basisschool De Kleine Beer uit Berlicum houden een blog bij op de Trouw site over hun voorbereidingen op het toernooi, na afloop bloggen zij over hoe het toernooi is geweest.





http://www.debatinstituut.nl/basisschool


Noot voor de redactie:


Noot voor redacties