Nieuwe Viswijzer discrimineert vissers

15/05/2009 09:18

Stichting WNM

SWNM in de clinch met Stichting De Noordzee

NIEUWLANDE - De nieuwe Viswijzer die Stichting De Noordzee zaterdag 16 mei presenteert, stuit bij voorbaat al op kritiek. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM) maakt de Viswijzer onterecht onderscheid tussen staand want vissers en vissers die met de boomkor werken. Ook staan op de rode lijst wederom vissoorten, die daar niet op horen omdat het veel beter met hen gaat dan milieuorganisaties beweren.

In de nieuwe viswijzer krijgt tong die met staand want visserij wordt gevangen een groene in plaats van een rode kleur. Tong die met de boomkor wordt gevangen blijft net als nu rood en wordt afgeraden aan de consument. Bij staand want visserij hangt het net stil in het water. Bij de boomkor sleept het net over de bodem. Volgens de stichting kleven aan beide methoden nadelen. De boomkor beroert de bodem en in de staand wand netten raken bruinvissen verstrikt. Maar die nadelen worden volgens SWNM schromelijk overdreven. Slechts 2 procent van de zeeoppervlak wordt met sleepnetten bevist en de bodem herstelt zich binnen 36 uur. Het RIVO heeft becijferd dat 70 procent van de Noordzee nooit met de boomkor wordt bevist. Er zijn zelfs onderzoeken die stellen dat bodemberoering voor meer voedsel zorgt, met name voor schol.

De verhoogde vangstquota voor schol (+13 procent), tong (+9 procent) en kabeljauw (+30 procent) die de EU voor 2009 heeft vastgesteld bewijzen volgens SWNM dat het met de visstand veel beter gaat dan de Stichting De Noordzee het publiek wil wijsmaken.

,,Door de ene visser op de groene lijst te zetten en de andere op de rode lijst, speel je de visserij tegen elkaar uit en discrimineer je vissers", stelt bestuurslid J. Post van SWNM.

De stichting voert nu al maanden campagne om de echte bedreigingen voor de Nederlandse vis in de schijnwerpers te zetten. Post: ,,Van alle negatieve milieuaspecten krijgen de vissers nu de Zwarte Piet, maar wat valt te denken van het heien van palen voor het windpark in de Noordzee verleden jaar? Dat gebeurde naast de kraamkamer voor schol en heeft alle zwangere en jonge vissen weggejaagd of erger ."

Ook eist de stichting van de regering een onafhankelijk onderzoek naar het fosfaattekort in de zeeën, de schadelijke effecten van fosfaatvervangers en residu van de pil, dat via de rivieren de zeeën in stroomt. ,,Vervuilde rivieren stromen rechtstreeks de kraamkamers in, ontwrichten het ecologisch evenwicht en bedreigen de voedselwaarden. Eigen onderzoek heeft aangetoond dat een halve liter fosfaatvervangers op zes liter water alle vis van groot tot klein laat sterven", aldus Post.





http://www.swnm.nl