Gemeente Wunseradiel


Waltaweg in Tjerkwerd wint Prijs Beste Burenactie Friesland

klimaatfeest
De Waltaweg in Tjerkwerd is winnaar van de Prijs voor de Beste Burenactie in Friesland. De bewoners ontvangen 5000 euro van de Friese Milieu Federatie om hun idee voor energiebesparing in hun straat uit te voeren. Gedeputeerde Hans Konst en Bert van de Molen, directeur van de Friese Milieu Federatie overhandigen op zaterdag 16 mei a.s. tijdens het Nationale Klimaatstraatfeest de cheque aan de buurtbewoners.

Vier klimaatstraten in Friesland leverden een plan in om energie te besparen met hun straat. Het plan van de Waltaweg is als beste gekozen omdat het energiebesparende maatregelen bevat en het hele dorp van deze maatregelen profiteert. De bewoners van de Waltaweg willen het voetpad om het sportveld te voorzien van LED verlichting met schemerschakelaar en een aanspringtijd van 15 minuten. Daarnaast willen zij de noodverlichting van het dorpshuis veranderen in LED verlichting.

De gemeente Wunseradiel is ook enthousiast over het plan. Wethouder Rein Boersma heeft toegezegd dat de gemeente een deel van de aanlegkosten zal betalen.

Klimaatstraatfeest

De Prijs voor de Beste Burenactie is een initiatief van De Provinciale Milieufederaties, waaronder de Friese Milieu Federatie en het Klimaatbureau. De prijsvraag is uitgezet onder straten die meedoen aan het Klimaatstraatfeest (www.klimaatstraatfeest.nl), de landelijke energiebesparingcampagne waarbij buren samen in hun straat zoveel mogelijk energie besparen. De 500 beste straten vieren op 16 mei a.s. feest in hun straat voor een beter klimaat.