Gemeente Voorschoten

doen, stap over op groen

16 mei: Campagne Gewoon doen, stap over op groen

Co2wijzer Op 16 mei lanceert Stichting Voorschoten CO2 Wijzer de campagne `Gewoon doen, stap over op groen'.

De stichting wil Voorschoten een stuk duurzamer maken via het gebruik van groene energie. Zij heeft als doel het komende jaar 1100 huishoudens warm te maken voor een overstap. Die overstap heeft niet alleen voordelen voor het milieu omdat de uitstoot van het broeikasgas CO2 minder wordt. Ook Voorschotens zustergemeente Kita in Mali profiteert ervan. Dat wordt mogelijk omdat sponsors voor iedere overstapper geld doneren. Met dit geld - "we streven naar 100.000 euro" - introduceert de stichting zonnestroom op plaatsen in Kita waar nu nog geen elektriciteit is.

De campagne gaat op 16 mei om 15.00 uur feestelijk van start in de Dorpskerk. Van 14.00 tot
16.00 uur is er buiten de kerk een sport- en spelzeskamp voor jong en oud. Iedereen die zich tijdens de bijeenkomst aanmeldt als overstapper krijgt een duurzame attentie en onder de eerste honderd aanmelders wordt een elektrische scooter verloot. Na afloop van de campagnebijeenkomst is er een borrel, waarvan de opbrengst ook naar Kita gaat.

Voorschoten CO2 Wijzer, een netwerk van inwoners van Voorschoten, is voortgekomen uit een samenwerkingsidee van het Platform Duurzaam Voorschoten en de Stichting Jumelage Voorschoten-Kita. De stichting hoopt dat er nog dit jaar zeker 1100 huishoudens overstappen op schone energie, zodat een derde van de bijna 10.000 huishoudens in de gemeente dan duurzame energie gebruikt, zegt woordvoerster Daisy Kimman. "Dat leidt tot een CO2-reductie van ruim 2 kiloton per jaar, wat gelijk is aan 2,3 procent van de totale kooldioxide-uitstoot in Voorschoten." "In 2010 gaan we de inwoners van Voorschoten stimuleren om ook minder energie te gebruiken. Daar starten we pas mee, als we voldoende enthousiaste vrijwilligers hebben gevonden om die campagne succesvol uit te kunnen voeren."

Wie meer wil weten over de campagne kan een kijkje nemen op de site: www.voorschotenco2wijzer.nl

* 16 mei 2009