Ingezonden persbericht


GOAL!

Een tentoonstelling over de inspiratie van voetbal

ART - DESIGN - FILM - GAMES - PLAY - ADVERTISING

Voetbal is zonder twijfel de meest populaire sport ter wereld. Voetbal is voor iedereen, de sport van het volk. Het is misschien wel de meest effectieve manier om verschillende bevolkingsgroepen samen te brengen in het 'wij gevoel'. Juist hierdoor maken merken gretig gebruik van spelers en teams voor het promoten van hun merk en producten. Het fenomeen voetbal is daardoor wereldwijd een onderdeel van de visuele cultuur geworden, met sporen in de kunst. De tentoonstelling 'GOAL!' in het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam laat zien dat voetbal in de wereld van de kunsten een veelgebruikte inspiratiebron is.

GOAL! is een overzicht van hedendaagse kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het fenomeen voetbal. Het laat zien welke belangrijke rol de sport speelt in het werk van een groot aantal creatieve mensen. Fotografie, film, grafische kunst, schilderijen, sculpturen, installaties, games, maar ook productontwerp, reclame-uitingen en nog veel meer is vanaf 16 mei te zien bij het Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam.

Eén van de exposanten, Alex Finlay, maakt een dansvoorstelling die op 28 mei wordt uitgevoerd in de Unie; "This project is a transcription of what I consider to be the most famous single movement event in my native culture, the goal that Archie Gemmill scored for Scotland against Holland in the 1978 World Cup."

Deelnemende kunstenaars: 75B, Claudia Irene Müller, David Elshout, Florentijn Hofman, Frank Taal, Hans van Bentem, Hans Citroen, Helmut Smits, Jacques Julien, Jeannette Ehlers, Joost Bakker, KesselsKramer, Leo Burnett advertising, Matrijs van Merg, Marc Hermann, Mietze B, Pim van der Wel, Yamandu Roos en Yasser Ballemans

GOAL!

Zaterdag 16 mei 2009 - zondag 07 juni 2009. Opening 15 mei - 19:00 uur

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75

3014 GE Rotterdam

010 4360288

di-zo 12-17 uur.

www.cbkrotterdam.nl

Some people believe football is a matter of life and death. I'm very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.

Bill Shankly - English soccer manager.