Noordwijk / Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG), 07-05-09

Feestelijke afsluiting Draaien Tegen
Geweld in Eindhoven

Zaterdag 16 mei vindt de afsluiting van Draaien Tegen Geweld, een initiatief van de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld (LSTZG), plaats op het Stratumseind in Eindhoven. Tijdens een groots opgezet gratis outdoor evenement wordt iedereen erop gewezen dat agressie en geweld niet horen bij een gezellig avondje uit. De avond wordt officieel geopend door wethouder Mittendorff.

Na een maandenlange tour door Nederland is Eindhoven de laatste gemeente waar Draaien Tegen Geweld plaatsvindt. In samenwerking met gemeente Eindhoven, Polyground, Citydynamiek en enkele enthousiaste horecaondernemers wordt de actie in stijl afgesloten. Bekende DJ's, zoals Leroy Styles, Gelazer, Robert Feelgood en Mike Scot draaien van 20.00 uur tot 23.00 uur een set tegen geweld op het Catharinaplein in Eindhoven. De opbrengsten van het evenement komen geheel ten goede aan de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld.

Na het openluchtevenement is de actie in de vele
horecaondernemingen aan het Stratumseind terug te vinden. Horecaondernemers op het Stratumseind nemen deel aan de actie door hun locatie en barpersoneel aan te kleden met promotieartikelen. Een speciaal opgeleid promotieteam, bestaande uit jongeren is in de uitgaansgebieden aanwezig en benadert het uitgaanspubliek met informatie over hoe je onderling agressie en geweld tijdens een stapavond kan voorkomen. Op deze manier wordt een unieke sfeer neergezet, die jongeren stil laat staan bij het feit dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor een avond zonder agressie of geweld.

Bezoekers kunnen een positief statement maken en
lachend op de foto worden gezet onder het motto "Smile! Wat je geeft, krijg je terug!". Alle foto's en verdere informatie over de actie worden zichtbaar gemaakt op de website,

www.zinloosgeweld.nl/draaien.

Het belangrijkste doel van de actie is jongeren bewust te maken van hun eigen bijdrage aan een leuke stapavond. "Met Draaien Tegen Geweld hopen wij op een brede ondersteuning van alle bezoekers en horeca-exploitanten en willen wij iedereen op een leuke manier duidelijk maken dat er geen excuses zijn om agressie en geweld toe te passen," aldus Bart Wisbrun, woordvoerder van de LSTZG. Draaien Tegen Geweld wordt onder andere ondersteund door Condoom-Anoniem.nl, X-travel en Pekoenja.

Aanleiding Draaien Tegen Geweld

Uit onderzoek is gebleken dat 30% van de jongeren in Nederland wel eens een wapen meedraagt tijdens het uitgaan. Interviews met daders, slachtoffers, horeca en getuigen hebben uitgewezen dat wapens schijnveiligheid creëren. Wie met een wapen rondloopt, voelt zich zelfverzekerder en is minder snel geneigd conflicten te sussen of uit te weg te gaan. Verbaal en fysiek geweld komt dan snel om de hoek kijken. Wanneer de situatie vervolgens escaleert, wordt er te gemakkelijk naar de horeca gewezen als verantwoordelijke.