Gemeente Rotterdam
Persbericht

Rotterdam, 15 mei 2009

Bewoners Landmanstraat met elkaar op billboard in eigen straat

Op zaterdag 16 mei 2009 opent Dominic Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid, in de Landmanstraat (Charlois) een billboard met bewoners van de Landmanstraat.

Het billboard is een initiatief van Eddy Veth, bewoner van de Landmanstraat. Eddy werd samen met nog een aantal vrijwilligers van Poppodium Baroeg op de foto gezet als onderdeel van 'Rotterdam, de Zuiderlingen'. Ruim 4000 mensen op Zuid werden gefotografeerd voor dit project. Eddy stelde voor om ook een foto te maken van zijn eigen straat: de Landmanstraat. Deze straat ligt in Charlois. De bewoners vormen een mooie mix en daar zijn ze trots op. In het verleden was er in de straat wel eens een wat mindere sfeer, maar dit hebben de bewoners op eigen initiatief, met gezamenlijke activiteiten kunnen keren. Eddy vond het daarom prachtig om met elkaar op de foto te gaan.

Van de 155 groepsportretten is een tentoonstelling op Katendrecht en een fotoboek gemaakt. Op 1 november werd Eddy tijdens de presentatie hiervan voorgesteld aan Koningin Beatrix. Hij was zo enthousiast dat hij op het idee kwam om de foto op groot formaat in de straat op te hangen. Op zijn subsidieverzoek (bij deelgemeente Charlois) voor een billboard werd positief gereageerd. Bovendien kreeg hij toestemming om dit met een groot feest te presenteren.

Zaterdagmiddag om 13.30 uur wordt het billboard feestelijk onthuld door Dominic Schrijer. Ter gelegenheid hiervan zal Harry-Jan Bus met zijn Tunes, die destijds op onvergetelijke wijze de presentatie voor Koningin Beatrix in de Cruise Terminal verzorgde, de onthulling muzikaal opluisteren. De Zuiderlingen zijn ook uitgenodigd om aanwezig te zijn.

'Rotterdam, de Zuiderlingen' is een initiatief van Pact op Zuid. 155 groepen op Zuid werden op de foto gezet door Joop Reijngoud en Linda Malherbe. De tentoonstelling 'Rotterdam, de Zuiderlingen' is nog te bezichtigen tot en met 16 oktober 2009 op Maashaven nz (de fiets- en wandelroute van metrostation Rijnhaven naar ss Rotterdam) op Katendrecht. Bij de tentoonstelling is een boek verschenen dat op 1 november 2008 aan Koninging Beatrix is overhandigd.