Gemeente Pekela


Pekela ondersteunt Nationaal Klimaat Straatfeest

Nederland maakt zich op voor een feestelijke campagne waarin burgers samen met hun buren energie besparen. Da's goed voor de portemonee, maar zeker ook voor het klimaat.

De campagne Het Nationale Klimaat Straatfeest is eind vorig jaar van start gegaan en wordt op 16 mei 2009 afgesloten met maar liefst 500 straatfeesten door heel Nederland. Mogelijk dat één of meer daarvan in Pekela worden gehouden. De gemeente Pekela heeft zich namelijk aangemeld voor het Nationaal Klimaat Straatfeest en daarmee verhoogt het de kansen van deelnemende straten uit de eigen gemeente. Die krijgen daardoor namelijk 1000 bonuspunten extra. Op dit moment hebben zich 8 straten uit Pekela bij de organisatie aangemeld. De 500 winnende straten krijgen een verrassingspakket én een budget voor de aankoop van hapjes en drankjes. De hoogst scorende straat krijgt bovendien nog een optreden van een topartiest cadeau.

Doel van de actie is om de burgers bewust te leren omgaan met energie. Dat gebeurt al op vrij grote schaal, maar het kan altijd nog beter. Energie besparen en / of kiezen voor duurzame energie. Daar draait het bij het Klimaatstraatfeest om. Wethouder milieuzaken van Pekela Etze Dijk is enthousiast. "Meerdere straten in Pekela hebben zich al opgegeven. Door als gemeente de campagne te ondersteunen krijgen zij 1000 bonuspunten extra en komt het feestje dus een stuk dichter bij." Hij roept iedereen op zich als straat aan te melden via de website www.klimaatstraatfeest.nl

Behalve de genoemde prijzen valt er nog andere belangrijke winst te halen. Buren die voor een beter klimaat samen een groen project in hun eigen buurt of straat opzetten kunnen daarmee EUR 5000,-- in de wacht slepen. De provinciale milieufederaties delen in elke provincie zo'n hoofdprijs uit. De voorwaarden zijn dat het project een bijdrage levert aan een beter klimaat, dat het samen met de buren wordt ingediend en dat het een zodanig voorbeeld is dat andere straten die kunnen navolgen. (meer info: Milieufederatie Groningen, tel. 050-3130800).