Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Engelse sprankelende komedie komt eindelijk naar Amsterdam. The English Theatre of Amsterdam presenteert HYSTERIA - een komische intellectuele klucht geïnspireerd op een bezoekje van Salvador Dalí aan Sigmund Freud in 1938.

Amsterdam, 12 maart 2009 - HYSTERIA, een komedie van Terry Johnson, zal dit voorjaar de eerste productie van The English Theatre of Amsterdam zijn die in Nederland gepresenteerd wordt. De première van deze twee uur durende intellectuele komedie is op 16 mei in het Compagnietheater te Amsterdam. HYSTERIA zal dagelijks (behalve maandag) te zien zijn tot en met 12 juni.

In de studeerkamer van de oude en zieke Sigmund Freud te Hampstead, ontvouwt een ogenschijnlijk gewone avond zich tot een hilarische komedie. Net als Salvador Dalí arriveert om een ode te brengen aan zijn held, vlucht een neurotische naakte vrouw de kast in. Deze sprankelende intellectuele komedie - geïnspireerd op een bezoek van Dalí aan Freud dat ook in werkelijkheid plaats heeft gevonden in 1938 - wordt gespeeld tegen de achtergrond van Freud's angsten en obsessies en mondt uit in een ware crescendo van Freudiaanse Hysterie.

Terry Johnson (geboren 1955) is een bekende Britse schrijver en regisseur voor toneel, televisie en film. Hij regisseerde Dumb Show voor The Royal Court Theatre in Londen en opende daar in 2006 zijn stuk Piano/Forte. Johnson's toneelstukken zijn de hele wereld over gegaan. Hij heeft negen Britse theaterprijzen gewonnen waaronder de Olivier Award voor Beste Komedie in 1994 en 1999, Playwright of the Year in 1995 en twee Evening Standard Theatre Awards. Vele West End producties zijn van zijn hand waaronder One Flew over the Cuckoo's nest en The Graduate. De verfilming van zijn stuk Insignificance was de officiële Britse inzending voor het filmfestival van Cannes in 1985.

HYSTERIA was een groot succes in The Royal Court Theatre in Londen en zal in The English Theatre of Frankfurt te zien zijn alvorens naar Amsterdam te komen.

De voorstelling HYSTERIA staat aan de wieg van een gloednieuw Engels theater initiatief in Amsterdam. De initiatiefnemer is Jeroen Bulk, voormalig General Manager van het wereldberoemde veilinghuis Christie's. Jeroen heeft een grote passie voor Engels theater en maakt nu zijn droom waar met The English Theatre of Amsterdam:"The English Theatre of Amsterdam zal een eigen theater krijgen met Brits drama van hoge kwaliteit gespeeld door Engelse acteurs. Ik weet zeker dat het Nederlandse publiek de schoonheid en finesse van de Engelse taal zal weten te waarderen." The English Theatre of Amsterdam, gelinkt aan The English Theatre of Frankfurt, is van plan meerdere drama producties naar Amsterdam te brengen in 2009/2010.

De vier personages in HYSTERIA, Freud, Dalí, Jessica (de naakte vrouw) en Yahuda, de oude Joodse dokter, worden gespeeld door Anthony Spargo, Ged McKenna, Melanie Gray en Simon Clark.

Tickets zijn nu in de verkoop. Meer informatie op: www.tetoa.nl, 0900 - 300 5000 (45 cpm), Ticketshop Leidseplein