Ingezonden persbericht



---



Persbericht - Amsterdam 6 mei 2009

Slotfeest 90-jarig bestaan OBA

Op zaterdag 16 mei wordt het 90-jarig bestaan van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) afgesloten met een slotfeest. 90 dagen lang werd de gebruiker van de OBA in het zonnetje gezet met een jubileumboekje, kortingsacties en speciale activiteiten. Ook was er de OBA Canon, van de 90 beste boeken van de afgelopen 90 jaar, waar tijdens dit slotfeest de uitslag van bekend wordt gemaakt. Het slotfeest wordt gehouden in de Centrale Bibliotheek aan het Oosterdokseiland en is gratis toegankelijk.

Om 15.00 uur begint het officiële feestprogramma in het Theater van 't Woord. De muziek wordt verzorgd door Danny van Kessel op de piano en Sanne Landvreugd op de saxofoon. Martijn Donders presenteert de middag. Het programma bestaat uit o.a. de volgende onderdelen: Finale van de OBA-Kennisquiz over 90 jaar OBA. Drie finalisten strijden live om de hoofdprijs: een e-book reader, waarmee ze klaar zijn voor de digitale toekomst. Stadsdichter Mustafa Stitou draagt zijn speciaal voor de OBA geschreven gedicht Tempel voor. Dit gedicht wordt ook aangebracht op de wand in de entreehal. Het winnende boek van de OBA Canon wordt bekendgemaakt. Onder de stemmers op dit boek wordt een eerste druk van het betreffende boek verloot. Deelnemers aan het Open Podium schreven een speciaal gedicht voor de 90-jarige bibliotheek. Jos van Hest presenteert de beste vijf. Successchrijfster Renate Dorrestein komt vertellen over haar nieuwste boek Is er hoop.

Voorafgaand is er om 13.30 uur een optreden van het Russische vrouwenkoor Soroki in de hal van de bibliotheek. Het repertoire van Soroki bestaat uit Russische volksliederen, die meerstemmig worden gezongen. Ze gaan vrijwel zonder uitzondering over de liefde die op vele manieren bezongen wordt. Het koor wordt begeleid door een accordeonist.

Om 14.00 uur is er een kinderprogramma op de jeugdetage. De bekende illustrator Philip Hopman maakte nieuwe tekeningen voor Wiplala weer van Annie M.G. Schmidt. Hij zal hieruit voorlezen en ook laten zien hoe hij tekent. Voorafgaand hieraan worden de winnaars van de OBA 90-kleurwedstrijd en de winnaars van de Tinkel Tover Taartwedstrijd bekend gemaakt.

Kijk voor het actuele programma op www.oba.nl

Openbare Bibliotheek Amsterdam

De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam (OBA) is een culturele instelling, die zich al 90 jaar ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. In die 90 jaar heeft OBA zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar.

De OBA wil een centrum voor ontmoeting en educatie, voor alle geledingen in de bevolking zijn. Hieruit vloeien tal van promotionele en culturele activiteiten voort, in het kader van de leesbevordering, educatie en de overdracht van kennis en cultuur.

De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel.

Noot voor de redactie,