Ingezonden persbericht


(6 mei 2009 - Bericht van Federatie Gemeenschappelijk Wonen)

P E R S B E R I C H T

16 mei -
Landelijke Open Gemeenschappelijkwonen-dag

Utrecht, 6 mei 2009 -
Op zaterdag 16 mei van 13.00 tot 16.00 uur zetten zo'n tachtig woongemeenschappen verspreid over heel Nederland hun deuren open voor belangstellenden.

Steeds meer mensen tonen interesse in gemeenschappelijk wonen. En dat zijn heel verschillende mensen: jong en oud, alleenstaand of gezin, met verschillende culturele en religieuze achtergronden, met of zonder handicap, met of zonder gemeenschappelijke doelstellingen. Ook gemeenten, woningbouwcorporaties, zorg- en welzijnsinstellingen behoren tot de belangstellenden. Even divers zijn de
woongemeenschappen in ons land. Zo zijn er woongroepen, centraal wonen, groepswonen van ouderen, woonwerkprojecten, eco-woonprojecten, leefgemeenschappen, enzovoort.

Wij denken dat deze manieren van wonen de toekomst hebben. Dat ze bijdragen aan een duurzame samenleving en aan het welzijn van bewoners.

Daarom willen we de veelheid aan woongemeenschappen zichtbaar maken voor iedereen die er belangstelling voor heeft. Of dat nou eenmalige nieuwsgierigheid betreft, beroepsmatige interesse of de wens om zelf in een
woongemeenschap te wonen. Dat doen we in de vorm van een Open Gemeenschappelijkwonendag op zaterdag 16 mei a.s. van 13.00 tot 16.00 uur.

De dag wordt georganiseerd door de Federatie
Gemeenschappelijk Wonen (FGW). Raadpleeg de website van de FGW voor het overzicht van woongemeenschappen die mee doen, voor activiteiten op deze dag en voor eventueel afwijkende tijden.

---

Twee verenigingen van woongemeenschappen bundelen sinds vijf jaar hun krachten in de FGW. Dat zijn de Landelijke Vereniging Centraal Wonen (LVCW) en de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen (LVGO). Daarmee vertegenwoordigt de FGW enkele honderden woongemeenschappen in Nederland.

De Federatie adviseert en ondersteunt deze en andere woongemeenschappen. Daarnaast stimuleert zij de realisering van nieuwe projecten gemeenschappelijk wonen en de ontwikkeling van nieuwe varianten van gemeenschappelijk wonen. Meer bekendheid geven aan deze manieren van wonen is een belangrijk middel daartoe.

Zowel voor de LVCW als voor de LVGO is 2009 een
jubileum-jaar: het is 40 jaar geleden dat de term 'centraal wonen' ontstond (het eerste centraal wonen project en de vereniging LVCW bestaan 32 jaar); en het is 25 jaar geleden dat de LVGO werd opgericht

-------

Noten voor de pers

Meer informatie bij de volgende bestuursleden van de FGW:

Peter Bakker, 040--2903015 of 06-12537917 en Anna
Dijkhuis, 06-29014225

Websites:

Federatie Gemeenschappelijk Wonen:
http://www.gemeenschappelijkwonen.nl

Landelijke Vereniging Centraal Wonen: http://www.lvcw.nl

Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen:
http://www.lvgo.nl

(einde persbericht)