Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - maandag 11 mei 2009

Open Dag bij crematorium Amersfoort en begraafplaats Rusthof

Het Crematorium Amersfoort en de begraafplaats Rusthof houden op zaterdag 16 mei van 10.00 tot 16.00 uur Open Dag. Op deze dag willen de medewerkers van het crematorium en de begraafplaats bezoekers in een prettige, ongedwongen omgeving laten kennismaken met de diverse aspecten die bij een overlijden aan de orde komen.

Geflankeerd door rouwauto's en een rouwkoets zijn op het grote plein verschillende ondernemers, zoals uitvaartondernemers, een notaris en een bloemist, aanwezig om alle mogelijke vragen van bezoekers te beantwoorden. In de vernieuwde urnenwinkel kunnen bezoekers zien wat je met de as van een overleden dierbare kunt doen: van verstrooiing tot het maken van een sierraad. In de aula wordt het orgel bespeeld en treedt een koor op.

De nieuwe aula en de crematieruimte, beide ontworpen door architect Arnold Sikkel, zijn eveneens een bezoek waard. Dit complex heeft in 2003 de Architectuurprijs van Amersfoort gewonnen. De jury zei over dit complex dat het een harmonieuze eenheid weet te smeden tussen het moderen en lichte crematorium en de uit de jaren twintig stammende aula van donkere baksteen.

De begraafplaats, waarvan de entree is ontworpen door architect Van der Tak, is voor veel vogels een aangename plek om te broeden. De beheerder stimuleert dat ook met het aanbrengen van nestkastjes. Op de Open Dag neemt de 'vogelman', de heer Drapers, bezoekers mee langs nesten van vogels. Tijdens deze wandeling loopt u onder begeleiding van een deskundige langs bijzondere graven.

Noot voor de redactie,