Gemeente Leeuwarden

Oranjewijk viert energieweddenschap

De bewoners van de Oranjewijk/Tulpenburg hebben de energieweddenschap met de gemeente Leeuwarden gewonnen. De wijk heeft in één jaar tijd 10% energie bespaard en 10.987 punten voor het project vergaard. Als tegenprestatie krijgt de Oranjewijk ¤ 10.987 voor een energieezuinig doel in de wijk. Zaterdag 16 mei om 17.00 uur overhandigt wethouder Isabelle Diks (Milieu) dit bedrag symbolisch aan de wijk tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Oranje Nassaupark.

De Oranjewijk ging in maart 2008 de energieweddenschap aan met de gemeente. Het lukte de bewoners om in een jaar hun energiegebruik met tien procent te laten dalen. De wijkbewoners verdienden 'besparingspunten' met praktische activiteiten zoals een spaarlampenactie, huiskamerbijeenkomsten over energiebesparing en een actie voor de aanschaf van een zonneboiler of -paneel met groepsskorting.

Milieuweddenschappen zijn onderdeel van de milieucommunicatie van de gemeente. De gemeente Leeuwarden zoekt continu naar methoden om haar inwoners te stimuleren minder energie te gebruiken. Communicatie is belangrijk maar ook de beschikbaarheid van handvatten om keuzes te maken en het gevoel dit samen te doen met de buurt.