Rolder molen draait weer

Na bijna 1,5 jaar stil te hebben gestaan, draaien vanaf april dit jaar de wieken van de Rolder molen weer voor het eerst hun rondjes.

Als gevolg van een breuk in de bovenas was het niet langer meer verantwoord om met de molen te draaien. Reden voor de gemeente om deze reparatie zo spoedig mogelijk uit te laten voeren. Bij een prachtig zonnetje en een lekker windje was er volop belangstelling van omwonenden en passanten.

Werkzaamheden
Het afgelopen half jaar is de molenmaker druk geweest met het terugplaatsen van de nieuwe bovenas en het opknappen van de wieken. Vrijwilligers hebben de kleinere noodzakelijke klussen ter hand genomen. De komende tijd worden nog enkele werkzaamheden aan en bij de molen uitgevoerd. Zo zal de kapconstructie een nieuwe verflaag krijgen en worden de trappen in de belt naar de molen vernieuwd. Tot slot worden enkele hekjes geplaatst zodat de molen weer veilig kan draaien. De oude bovenas krijgt een mooie en prominente plaats bij de molen.

Toegankelijk voor belangstellenden
Het is de bedoeling dat de molen nog vaker gaat draaien en dan ook meer toegankelijk is voor belangstellenden. De aanwezige enthousiaste molenaars zullen dan uitleg geven over de techniek van dit oude werktuig.

Toeristisch Informatiepunt (TIP)
Naast de Rolder molen vindt u het Toeristisch Informatiepunt (TIP) "Onder de Molen", met informatie over o.a. het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa.

© Nationaal Park Drentsche Aa