Koninklijke Joh. Enschedé continueert groei

16/05/2009 09:00

Joh. Enschede Holding

GOEDE RESULTATEN ONDERSCHRIJVEN DUURZAME ONTWIKKELING

KONINKLIJKE JOH. ENSCHEDE B.V.

Haarlem, 14 mei 2009 -Koninklijke Joh. Enschedé boekte in 2008 een positief bedrijfsresultaat van EUR 5,0 miljoen (2007: EUR 4,7 miljoen). Het nettoresultaat bedroeg EUR 3,1 miljoen (2007: EUR 3,4 miljoen). De bedrijfsopbrengsten stegen naar EUR 81,7 miljoen (2007: 72,1 miljoen). Het bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (EBITDA) bedroeg 12,0 miljoen (2007: EUR 11,2 miljoen)

Hoewel ook Koninklijke Joh. Enschedé door de economische crisis is getroffen waren de mee- en tegenvallers zodanig in balans dat de resultaatsontwikkelingen in lijn liggen met de koers die in het strategisch plan 2007-2012 is uitgezet. Eveneens conform genoemd strategisch plan werd in 2008 een omvangrijk investeringsprogramma van EUR 10,0 miljoen uitgevoerd. Daarnaast werd de basis van het bedrijf verbreed door de acquisitie van twee Antwerpse drukkerijen en het verzelfstandigen van de nieuwe activiteit IT & Consultancy in Amsterdam.

De in Haarlem gevestigde divisie Security Print (bankbiljetten, post- en waardezegels en overig hoogwaardig beveiligd drukwerk) overtrof de positieve resultaten van 2007 voornamelijk door een hoger bestelniveau van (euro)bankbiljetten en een sterke focus op optimalisatie van het orderverloop. Teneinde de te realiseren volumegroei in de productie van bankbiljetten op een nog meer concurrerend kostprijsniveau te kunnen vervaardigen werd een aantal grote uitbreidings- en vervangingsinvesteringen gedaan. De investeringen omvatten onder meer een nieuwe zeefdrukpers en afwerkings- en inspectieapparatuur. Om de mogelijkheden voor klanten op het gebied van zegelproductie en ander beveiligd drukwerk verder te vergroten is het persenbestand in 2008 uitgebreid met een 10-kleurenoffsetpers. Een mijlpaal want hiermee heeft Koninklijke Joh. Enschedé thans alle reguliere druktechnieken binnen het concern beschikbaar.

Ondanks de aanhoudend minder gunstige omstandigheden in de economie in zijn algemeenheid en de grafische branche in het bijzonder leverde ook de cluster Commercial Print (vestigingen in Amsterdam, Antwerpen en Brussel) een positieve bijdrage aan het totaalresultaat. De marktpositie in België werd verstevigd door de aankoop van twee kleinere Antwerpse drukkerijen. Deze drukkerijen zijn samengevoegd onder de naam De Vroey-PetenPrint en op één locatie gevestigd. Voor deze nieuwe dochter werd een nieuwe 5-kleurenpers met lak aangeschaft.

In de Brusselse vestiging was de economische teruggang in het vierde kwartaal van 2008 het sterkst voelbaar. De marges liepen dusdanig terug dat de organisatie in 2009 zal worden aangescherpt.

Op de Amsterdamse locatie wordt de communicatieketenstrategie gevolgd om het integrale dienstenpakket van de onderneming volledig tot zijn recht te laten komen. Naast stijgende productievolumes in de drukkerij, werd hierdoor een flinke groei in fulfilment, voorraadbeheer en logistieke dienstverlening gerealiseerd.

In het segment Digital nam Joh. Enschedé IT & Consultancy begin 2008 officieel haar nieuwe kantoor aan de Amsterdamse Zuidas in gebruik. Naast het digitale publicatieplatform JEA PLUS2 werd in 2008 het online bestel- en voorraadbeheersysteem JEA PLUS Online Bestel Platform 2 als Rich Internet Dashboard softwareapplicatie in de markt gezet. Door de moeilijke arbeidsmarkt begin 2008 en het hierdoor moeizaam kunnen aantrekken van nieuwe medewerkers zijn de opstart en de resultaatsontwikkeling enigszins getemporiseerd. Door de huidige marktomstandigheden zien wij meer mogelijkheden. Enerzijds vanwege het betere aanbod van goed opgeleid personeel, anderzijds vanwege de besparingsmogelijkheden die met de JEA PLUS-systemen kunnen worden gerealiseerd.

De verwachting is dat het resultaat over 2009 lager - maar wel positief - zal uitvallen dan in 2008.

Koninklijke Joh. Enschedé is een private Nederlands-Belgische onderneming die actief is in processen waarbij:


1. Ketenoplossingen naar klanten centraal staan,


2. in processen waar vertrouwen in meer of minder mate een belangrijke rol speelt,


3. en (digitale) grafische kennis en technologie wordt toegepast.





http://www.joh-enschede.nl