Europese Commissie akkoord met plan IJmeer/Markermeer

ALMERE, 20090516 -- De Europese Commissie vindt het plan met IJmeer/Markermeer een 'goed en innovatief voorbeeld waarbij natuurversterking en recreatie- en stadsontwikkeling in één project worden samengevoegd'. Hiermee wordt het belangrijkste argument van tegenstanders van de IJmeerbrug uit handen geslagen.


Milieudefensie en de Kwade Zwaan voeren aan dat het buitendijks bouwen en de bouw van de IJmeerbrug niet zou kunnen omdat het een Natura 2000 gebied is. De huidige ecologische kwaliteit van het gebied is sterk achter uitgegaan. Met de plannen die provincie Flevoland ingediend wordt bereikt dat de natuurwaarde wordt hersteld en de biologische diversiteit zelfs verbeterd wordt.

De bedoeling is dat het buitendijks bouwen wordt gecombineerd met een moeras, natuurlijke vooroevers en een aanpak van het slibprobleem. In een brief aan provincie Flevoland wordt 'principiële steun' betuigt aan de benadering die zelfs een voorbeeld genoemd 'hoe natuurbehoudsdoelstellingen reeds vanaf de vroege planningsfase geïntegreerd kunnen worden' met doelstellingen op gebied van recreatie en stadsontwikkeling. Op ijmeerbrug.petities.nl kunnen mensen een petitie steunen, die een oproep doet aan de Tweede Kamer om een standvastig beleid te voeren en Almere de noodzakelijke infrastructuur te geven die nodig zijn voor de groei.

Bron: website van het Samenwerkingsverband Toekomst Markermeer - IJmeer www.markermeerijmeer.nl




Ingezonden persbericht