Gemeente Scheemda


Woonplan Oldambt 2009 - 2019 vastgesteld door colleges Reiderland, Scheemda en Winschoten

Woonkwaliteit centrale thema

De colleges van B&W van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten hebben het Woonplan Oldambt 2009 - 2019 vastgesteld. Vooruitlopend op de nieuwe gemeente Oldambt hebben de drie gemeenten elkaar nu al gevonden in dit besluit over het toekomstige woonbeleid. In het Woonplan staat de woonkwaliteit centraal. Het Woonplan is een strategisch plan voor de komende tien jaar. Uitgangspunt is dat de gemeente de regie voert over het woonbeleid.

Kwaliteit

In het Woonplan heeft ruimtelijke kwaliteit de hoogste prioriteit. Daarmee wordt bedoeld de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad en van nieuwbouw en de kwaliteit van de directe woonomgeving. In beperkte mate gaat het woonplan over kwantiteit: uitbreiding van de bestaande woningvoorraad. Reden voor deze keuze is de onvermijdelijke krimpende bevolking in onze regio en een afnemende woningbehoefte. Er ligt een belangrijke herstructureringsopgave: er zal evenveel gesloopt als toegevoegd moeten worden. Voor zover sprake is van uitbreiding zal dat zijn in de kernen van Winschoten en Scheemda.

Monitoren en sturen

Het woonbeleid moet adequaat inspelen op ontwikkelingen op de woningmarkt en op (veranderende) wensen van (toekomstige) bewoners. Het is noodzakelijk om de woningmarkt goed te volgen, met andere partijen regelmatig overleg te voeren en op tijd keuzes te maken. Hiervoor is in het Woonplan een sturingsmodel opgenomen waarmee gereageerd kan worden op de actuele vraag naar woningen. Met het sturingsmodel kan de gemeente bepaalde plannen en projecten prioriteren (versnellen) of juist faseren (vertragen). De keuzes die daarbij gemaakt worden, zijn direct afgeleid van het Woonplan.

Ook is een woonprojectmonitor opgezet, waarin de planning- en opleveringgegevens van de projecten worden bijgehouden, zowel naar aantallen als naar samenstelling.

Woonplan Oldambt en Woonplan Oost Groningen

In september 2008 hebben de negen Oost Groninger gemeenten de intentieverklaring voor het Woonplan Oost Groningen ondertekend. Aanleiding hiervoor was het nieuwe provinciaal omgevingsplan (POP III). De gemeenten in Oost Groningen hebben aangegeven gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor de planning, invulling en uitvoering van een zelfstandig woonplan voor de regio Oost Groningen. Uitgangspunt voor het regionale plan zijn de plannen van de onderliggende subregio's, waarbij de woningmarkten in samenhang worden bekeken.

De uitgangspunten en het te voeren beleid in het Woonplan Oldambt is de input namens de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten (=subregio Oldambt) voor het Woonplan Oost Groningen.

Proces en procedure

De gemeenten hebben in de voorbereiding van het Woonplan nauw samengewerkt met woningcorporaties en met een klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers uit de samenleving. De gemeente heeft met de woningcorporaties een gedeelde verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het woonbeleid.

Op donderdag 28 mei a.s. wordt het Woonplan Oldambt besproken in een gezamenlijke openbare bijeenkomst voor raads- en commissieleden van de drie gemeenten. De bijeenkomst is om 19.30 uur in de Tramwerkplaats in Winschoten.

Op 1 juli a.s. nemen de drie gemeenteraden het uiteindelijke besluit over het Woonplan Oldambt.